1
1 point

I skummande vågor och vid mjuk sand möter vi havets små arkitekter – krabborna. Deras skulpterade klor och färggranna skal avslöjar en fascinerande värld under ytan. Denna artikel utforskar krabbornas hemligheter och deras unika roll i havets ekosystem, där de inte bara är charmiga skaldjur utan också viktiga aktörer i naturens stora teater. Följ med på en resa längs strandlinjen och utforska den mångfaldiga världen av krabbor, vars liv och beteenden speglar oceanernas rika mysterier. För här är nämligen tio mindre kända fakta och kuriosa om de små skaldjuren som du antagligen inte hade koll på sedan tidigare!

Kallas för havets spindel…

Krabban brukar också kallas för ”havets spindel”, då den – likt spindeln – också har fötter som kan böja på lederna på ett liknande sätt. Det enda som skiljer de åt är att samtliga krabbor har två klor på frambenen. Och precis som flugor består deras ögon av hundratals av linser.

Namngavs av Carl von Linné…

Grapsus grapsus (se bild nedanför) är världens mest färgglada krabba, och namngavs av Carl von Linné år 1758, då han var den första att beskriva krabbans unika färger. Den är röd, orange, gul och vit.

Över 5 000 olika typer av krabbor…

Det finns två typer av krabbor. Först är det de riktiga krabborna (det vill säga Brachyura), som har en mycket kort buk och använder fyra par långa ben för att vandra. De riktiga krabborna inkluderar blå krabborspindelkrabbor och spökkrabbor. Andra är ”falska” krabbor (anomurans på latin), som har en längre buk och färre ben att vandra med. De så kallade falska krabborna inkluderar eremitkräftorkungskrabbor och hårig rosa trollhummer. Det finns cirka 5 000 olika typer av krabbor, och drygt 4 500 av dessa är ”riktiga” krabbor.

Inget man vill simma på, direkt…

Världens största krabba i världen är den gigantiska japanska spindelkrabban (se bild nedanför). Krabban kan bli näst intill fyra meter lång, mätt från klospets till klospets då benen är utsträckta. En normalvikt på de japanska spindelkrabborna brukar ligga runt 20 kg. Dessa krabbor har nästan bara observerats i Stilla havet kring Japan.

Därför har de sin platta form…

En av de största anledningarna till att krabborna i regel brukar vara så plattformade, beror på att de enkelt ska kunna klämma sig in i smala springor.

Finns på jordens alla hörn…

Krabbor lever på fler olika platser än något annat havsdjur. De finns nästan överallt i havet, till och med under isen i Antarktis och inuti undervattensvulkaner. En typ av krabba lever även på land och klättrar i träd. Snacka om att man hade blivit förvånad om man såg en krabba klättrandes i ett träd!

Ordet cancer härstammar från krabban…

Ordet ”cancer” härstammar och är relaterade till krabbor på latin. Den berömde greken Hippocrates och Galen – med många andra – noterade den liknande svullnaden som en tumör gav med krabbornas vener.

Så skiljer du de åt…

En manlig eller kvinnlig krabba kan särskiljas genom att titta på deras magar. Hos de flesta manliga krabbor är bukens form smal och triangulär, medan honorna har en bredare och rundare mage. Dessutom har de kvinnliga krabborna mindre klor än vad de manliga krabborna har.

En myt att de inte känner smärta…

Medan tidigare forskning påvisade att krabbor inte känner någon smärta, visar nu ny forskning att krabborna inte bara drabbas av smärta, utan att de också kan komma ihåg det. Följaktligen säger forskare att kräftdjur bör behandlas med samma omsorg som ryggradsdjur.

Lägger miljontals ägg…

Många krabbarter, speciellt de som tillhör krabbsubordningen Brachyura, lägger miljontals ägg på en och samma gång. Honan bär äggen under sin buk tills de är redo att kläckas. Under denna period skyddar hon aktivt äggen och ser till deras välbefinnande.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win