När man tänker på Liechtenstein är det lätt att föreställa sig ett litet, nästan osynligt land i Alperna, känt för sin storhertigfamilj och sitt rykte som skatteparadis. Men bortom dess blygsamma storlek och kända associationer finns en rad fascinerande och oväntade fakta som gör Liechtenstein till ett land värt att upptäcka.
I denna artikel tar vi dig med på en resa genom landets historia, kultur och unika särdrag – och avslöjar 10 fakta du antagligen inte visste om det lilla landet som ligger intryckt mellan Schweiz och Österrike!
Liechtenstein är ett av världens minsta länder…
Liechtenstein är ett av de minsta länderna i världen, med en yta på bara 160 km², vilket gör det till det sjätte minsta landet globalt. När det kommer till befolkningsstorlek har Liechtenstein cirka 38 019 invånare, vilket placerar det som det sjätte minsta landet i världen även sett till befolkning. Trots att det är så litet är det lilla landet medlem i flera internationella organisationer, som FN, UNESCO, FIFA och Internationella olympiska kommittén. Däremot är landet inte en del av EU eller Eurozonen. [källa]
Liechtenstein-familjen samlade in pengar till landet genom att sälja av konst…
Liechtenstein-familjen, som historiskt varit nära knuten till landet, har en stor konstsamling. På 1960-talet, när familjen stod inför ekonomiska svårigheter, sålde de en kopia av Leonardo da Vincis ”Ginevra de’ Benci” till National Gallery of Art i Washington för 5 miljoner dollar, vilket var ett rekord på den tiden. Idag är samlingen uppdelad mellan Vaduz Castle i Liechtenstein och Wien, och efter försäljningen har samlingen vuxit avsevärt. Många av verken är nu utlånade och visas på museer, bland annat i Kina.
En bild på Leonardo da Vincis ”Ginevra de’ Benci” finner du nedanför. [källa]
Prinsen hotade med att sälja landet till Bill Gates…
Det fanns ett incident 2001 där Prins Hans-Adam II av Liechtenstein ska ha uttryckt att han skulle sälja landet till Bill Gates eller någon annan som hade råd, om han inte fick igenom sina förslag på konstitutionella reformer. Detta inträffade i samband med hans försök att utöka sin egen makt, särskilt genom att få rätt att veto samt möjlighet att utse domare.
Det var under en period av politisk spänning, och prinsen hotade att lämna landet och ta med sig sin familjs tillgångar till schweiziska Wien om han inte fick stöd för sina förslag. Det är dock oklart om det verkligen var ett seriöst hot om att sälja landet, men det skulle definitivt ha varit en unik händelse om det faktiskt hänt.
Till slut fick prinsen sitt stöd i en folkomröstning, och hans förslag på konstitutionella förändringar gick igenom. [källa]
Liechtenstein-familjen är den rikaste kungafamiljen i Europa när det gäller privat förmögenhet…
Till skillnad från den brittiska kungafamiljen, vars tillgångar formellt tillhör Crown Estate och är ägda av den brittiska staten, äger Liechtenstein-familjen sina tillgångar privat.
En stor del av deras förmögenhet kommer från den privata LGT Group, en bank som familjen driver, och denna verksamhet är skild från landets regering, vilket innebär att den inte är en nationell bank.
Familjens uppskattade nettoförmögenhet överstiger 5 miljarder dollar, vilket är tio gånger större än den privata förmögenheten hos Kung Charles III av Storbritannien. [källa]
Liechtenstein har varit ”oavsiktligt invaderat” av Schweiz – två gånger om…
Den mest kända incidenten inträffade 2007, när 171 schweiziska soldater, som var ute på övning, råkade gå fel i dåligt väder och hamnade i Liechtenstein. De kom inte längre än 2 kilometer in i landet innan de insåg sitt misstag och vände tillbaka. Det var först när de schweiziska myndigheterna informerade Liechtenstein om händelsen och bad om ursäkt som landets regering blev medveten om det.
Liechtenstein svarade lugnt på incidenten och sa att ”det är inte som om de invaderade med attackhelikoptrar. Inga problem, sånt här händer”.
Tidigare, 1968 och 1985, hade även schweiziska artillerigranater oavsiktligt landat i Liechtenstein. Lyckligtvis skadades varken några människor eller byggnader av händelserna. [källa]
Liechtenstein fick sin formella suveränitet redan den 23 januari 1719…
Liechtenstein grundades formellt den 23 januari 1719 när det blev ett självständigt furstendöme. Då slogs de två tidigare områdena, Vaduz och Schellenberg, samman av den tysk-romerske kejsaren Karl VI till ett enhetligt furstendöme. Detta skapade grunderna för det moderna Liechtenstein.
Men området har varit befolkat och har haft olika former av styrning långt innan detta. Huset Liechtenstein, som gav sitt namn åt landet, hade tidigare haft inflytande i regionen redan på 1500-talet, även om det inte var förrän 1719 som de fick formell suveränitet. [källa]
Liechtenstein är ett dubbelt landlåst land…
Ett landlåst land är ett land utan tillgång till hav. Ett dubbelt landlåstt land är ett som inte bara inte har tillgång till hav, utan också är helt omgivet av landlåsta länder.
Schweiz och Österrike är landets enda gränsgrannar och båda dessa är inlandsstater. Det enda andra dubbelt landlåsta landet i världen är Uzbekistan. [källa]
Liechtenstein har vunnit fler olympiska medaljer per capita än något annat land…
Det lilla landet har vunnit fler olympiska medaljer per capita än något annat land. Med en liten befolkning på runt 38 000 personer har landet vunnit hela 10 olympiska medaljer totalt. Alla dessa medaljer har kommit genom alpinskidåkning, där Liechtenstein har haft stor framgång, särskilt inom disciplinerna slalom och störtlopp.
Med tanke på befolkningens storlek motsvarar det att det lilla landet har vunnit en medalj per cirka 3 800 personer. Detta gör att Liechtenstein har en av de högsta medaljvinnande andelarna per capita i Olympiska Spelen, vilket gör landet unikt på det här området. [källa]
Under Nationaldagen bjuds hela landets befolkning in till fest på Vaduz slott…
Liechtenstein firar Nationaldagen (Staatsfeiertag) den 15 augusti varje år, och hela befolkningen är då inbjuden till en fest på Vaduz slott. På denna dag hålls tal, fyrverkerier och en mottagning med öl och vin i slottets trädgård, där prinsen är värd.
Det är faktiskt unikt för Liechtenstein att ha en årlig nationaldagsfest där landets ledare bjuder in alla invånare och där hela evenemanget är fullt finansierat av staten. På grund av landets lilla storlek och stora ekonomiska resurser är det en av de få nationer som kan genomföra en sådan årlig festlighet på detta sätt. [källa]
Liechtenstein är världens huvudstad när det kommer till tandproteser…
Ivoclar Vivadent i Liechtenstein är en av de största producenterna av tandproteser i världen. Företaget står för cirka 20% av världens produktion av falska tänder och är en viktig aktör inom tandvårdsindustrin. Liechtenstein är ett litet land med en diversifierad ekonomi, och detta gör det till ett unikt exempel där tillverkning av falska tänder faktiskt utgör en av de främsta exporterna.
Ivoclar Vivadent producerar också ett brett sortiment av andra tandvårdsprodukter, men företaget är särskilt känt för sina tandproteser och material som används inom tandvård. [källa]
Hela landet erbjöds som en Airbnb-bokning under en tid…
År 2011 lade det lilla landet upp ett erbjudande på Airbnb där hela Liechtenstein kunde hyras för $70 000 per dag. För detta pris skulle hyresgästerna få boende för 150 personer, temporära namnbyten på gatunamn, en specialtillverkad valuta, ceremoniella nycklar till landet och en vinprovning på prinsens egendom. Ytterligare avgifter skulle ge tillgång till en medeltida procession och en stor logotyp i vax.
Erbjudandet blev aldrig utnyttjat fullt ut. Det fanns en bröllopsfest som planerade att boka landet, men bröllopet ställdes in och affären genomfördes aldrig. [källa]