Påsken är den största högtiden under det kristna kyrkoåret och firas till minne av Jesu Kristi lidande, död och uppståndelse. Den kristna påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till den judiska påsken, vilken firas till minne av Bibelns berättelser om judarnas uttåg ur Egypten efter år av slaveri. Högtidens svenska namn kommer också från dess hebreiska namn ”פֶּסַח” (pesach), vilket betyder ”passera” eller ”gå förbi” och tydligast pekar på den judiska innebörden av högtiden. Men allt detta är väl egentligen orelevant med tanke på allt påskgodis man ska hinna trycka i sig innan påskens slut? Med detta sagt kommer här tio fakta och kuriosa som du antagligen inte kände till om påsken sedan tidigare!
Bestäms av en astronomisk händelse…
Påskdagen bestäms av en astronomisk händelse. Påskdagen inträffar alltid söndagen efter den första fullmånen på vårdagjämningen, vilket också betyder att påskafton i princip aldrig är på samma datum som förra året.
En krossande tradition från Grekland…
Under påsken i Corfu, Grekland, äger en unik tradition rum kallad ”Pot Throwing”. Folk kastar lerkrukor från sina fönster och balkonger för att markera vårens ankomst och rensa ut det gamla. Det är en festlig och färgstark händelse där gatorna fylls av krasande ljud från krossande lerkrukor. Traditionen sägs ha kopplingar till att rena och förnya under påsken.
Olika påsktraditioner världen över…
I Polen har man som tradition sedan lång tid tillbaka, att under påskmåndagen ska männen ska kasta vatten på kvinnorna, samtidigt som man ska daska till dem lite lätt på bakdelen. I Tjeckien och Slovakien är det tradition att daska till kvinnor lite lätt med en handgjord piska. Att vi skandinaver istället klär ut oss till påskkäringar och påskgubbar för att knacka dörr och ber om godis är ganska unikt här i norr.
Varför just påskhare…?
En gång i tiden trodde man att harar var hermafroditiska och kunde para sig utan att förlora sin oskuld (okrossad mödomshinna) – det är därför påskharen är en symbol för Maria, med ägg som en symbol för återfödelse, som traditionellt är färgat rött för Kristi blod.
Påskafton redan den 22 mars…
Under år 2285 kommer påskafton sannolikt att infalla redan den 22 mars, det tidigaste datumet då påsk kan starta. Det blir första gången sedan 1818 som påsken har inträffat vid denna tidpunkt.
Påskägg för synskadade…
Det är inte bara här i Sverige vi har som tradition att barn ska leta efter påskägg fyllda med godis. Världen över är detta en stor tradition, och i dag finns det även påskägg för blinda – där påskäggen piper lite lätt för att även de synskadade barnen ska kunna vara med och leta.
Påsktisdagen…
I Tasmanien, Australien, firar man påsk en extra dag – påsktisdagen. Det är bara i Tasmanien man har denna extradagen som är en lika befintlig del av påsk som alla andra dagar.
Tack vare påsken myntades AD/BC…
AD och BC (före Kristus och efter Kristus) myntades år 525 e.Kr. av Dionysius Exiguus enbart för att man skulle kunna hålla koll på det korrekta datumet av påskafton.
Spanjorer firar påsk med vit huva…
Medan den spetsiga vita huvan är en symbol för rasism i USA (Ku Klux Klan) används i princip samma kostym i Spanien under påskfirandet. Med andra ord finns det ingen anledning att springa för livet om du är på semester i Spanien under påskhelgen – det är bara spanjorerna som firar påsken!
Godis – en enorm marknad…
I USA säljs det mer godis under påskhelgen än vad det säljs under Halloween. Bara under fjolåret (2016) såldes det påskgodis för över 823 000 000 dollar.