Pixar Animation Studios är ett amerikanskt företag och animationsstudio, prisbelönad för sin datoranimeringsteknik. Pixar har i huvudsak producerat animerad film för Walt Disney Company och man har även utvecklat animationsprogrammet RenderMan. I januari 2006 köptes Pixar upp av Disney och fungerar idag som en avdelning inom koncernen Walt Disney Pictures. Företaget grundades 1986 och bygger på den del av George Lucas filmbolag LucasFilm som Steve Jobs köpte ut. Pixar och Disney skrev 1997 på ett kontrakt om att producera fem filmer under en tioårsperiod. Pixar hävdade att de i och med Superhjältarna hade uppfyllt sina åtaganden, medan Disney menade att produktionen av filmen Toy Story 2 inte föll inom ramen för det skrivna avtalet. Konflikten fick sin lösning i och med Disneys uppköp av animationsstudion.
Min vilda chansning är att du – oavsett barn, tonåring eller vuxen – har avnjutit en av Disneys Pixars tidigare filmer! Kanske Bilar? Eller Hitta Nemo? Eller kanske till och med Monsters Inc? Här är i alla fall tio fakta som du antagligen inte redan kände till om världens mest kända animationsstudio!
Aldrig en förlustfilm och minst 1,3 miljarder i vinst…
Sedan starten av Pixar Animation Studios har företaget hittills inte haft en enda flopp med någon av sina långfilmer, då alla i princip har varit rena ramma kassakor. De har aldrig heller tjänat mindre än 1 300 000 000 kronor per film – bara i USA.
Det var nära att vi aldrig fick se Toy Story 2…
När Toy Story 2 (1999) skapades skilde sig tekniken en hel del från vad den gör idag. Av misstag blev hela projektet raderat hos Pixar Studios. Räddningen var att hela filmen fanns på en anställds mammas dator i hemmet, och projektet kunde räddas och skapas vidare på!.
Högkvarteret har till och med ett hemligt samtalsrum…
Alla har vi väl drömt om en stor villa där man också har ett ’hemligt rum’ bakom en antik bokhylla? På Pixars högkvarter finns det nämligen ett hemligt samtalsrum, som faktiskt ligger bakom en någorlunda antikt byggd bokhylla. Precis som i alla filmer öppnar man dörren till hyllan, som sitter på en knapp på en Shakespeare-statyett. Att det skulle ligga ett stort rum bakom ett par bakhyllor skulle du nog aldrig kunna lista ut som gäst!
Toy Story 3 var lite svårare att få ihop…
När Toy Story 3 (2010) låg under planering var det idébrist hos personalen. Men självklart går det att bygga upp idéer på nytt! Därför rakade alla i teamet av sig håret i form av en ”nystart”, för att få igång det kreativa tänkandet till filmen. Hur det gick? Ptja, den blev lanserad åtminstone! Men det tog inte slut där – nej, nej! De hade också en tävling om vem som kunde hålla sig längst från att klippa det nyutväxande håret!
Toy Story krävde 800 000 maskintimmar…
Som tidigare nämnt var inte tekniken densamma under 1990-talet som den är idag. Bara en enda bildruta i Toy Story (1995) kunde ta upp till hela 30 timmar att skapa för en anställd. Totalt sett krävde filmen hela 800 000 maskintimmar – vilket motsvarar cirka 1.5 år! Om bara en enda person hade gjort en Pixar-film, hade han eller hon ha fått arbeta i cirka 500 år!
Det fattas ett par ballonger i filmen Upp…
I filmen Upp (2009) – som handlar om den grinige 78-årige gubben som flyttar sitt hus med hjälp av ballonger, men får oväntat resa tillsammans med den yngre killen Russel – kan vi räkna ihop hela 20 622 ballonger som lyfter huset. I verkligheten hade det dock behövts över 12 000 000 heliumfyllda ballonger för att lyfta ett så tungt hus!
Fyra filmidéer under ett lunchmöte…
Idéerna för filmatiseringarna och skapandet av filmerna Wall-E (2008), Hitta Nemo (2003), Ett Småkryps Liv (1998) och Monsters Inc (2001) uppkom på ett och samma lunchmöte. Filmerna utvecklades dock aldrig samtidigt som varandra och släpptes med några års mellanrum.
Säkert från jordbävningar och gratis Disney World…
Delar av USA är ofta drabbade av jordbävningar – ibland lite mindre, men ibland även lite större. Om du är anställd hos Pixar kan du dock känna dig lugn, eftersom deras högkvarter är ett av de mest säkra husen vid en jordbävning. Och inte nog med det; alla anställda får också fritt inträde till Disney World – där de får ta med sig ytterligare tre kompisar!
Lampan har större betydelse än vad du kan tänka dig…
Du har nog lagt märke till lampan (bilden nedanför) som alltid dyker upp vid Pixars logotyp? Denna kontorslampa var företagets första animation och kallades för ”Luxo Jr.”. Kortfilmen om Luxo Jr. var den första datoranimerade filmen som fick ett pris, och var nominerad till ”Bästa animerade kortfilm”.
I varje Pixar-film kan man se en karaktär från nästkommande film…
Precis som Disney brukar även Pixar Animation Studios visa upp små hintar från sin nästkommande film. Vi låter det vara osagt vilka scener och vilka karaktärer det är, just för att du ska ha något att leta efter när du ser på filmerna!