Plast är ett samlingsnamn för en stor grupp halvsyntetiska eller syntetiska material som används inom allt från bilindustrin och medicinsk teknik till förpackningar. Plast består huvudsakligen av en eller flera polymerer som blandats med tillsatser. En polymer är en stor molekyl som består av många små identiska molekyler som bundit ihop för att skapa en lång kedja. Dessa små upprepande molekyler kallas passande för monomerer. Med undantag av silikoner består polymererna av organiska föreningar. Förutom att plasten har skapat enorma förutsättningar och möjligheter för oss människor har den samtidigt skapat katastrofala miljöproblem! Här är tio fakta du bör känna till om just plast!

Kan tillverkas av mjölk…

Det finns en typ av plast som kallas för galalit, som kan tillverkas av mjölk. Den är biologiskt nedbrytbar, luktfri och icke brännbar. Tyvärr kan den dock inte formas när den väl har torkat till, vilket gör den svåranvänd inom plastindustrin.

Så många skadar sig på plastförpackningar bara i USA…

Varje år skadas cirka 6 000 personer så pass allvarligt i USA att de får uppsöka läkarvård – när de ska öppna förpackningar bestående av plast.

Rwanda var först i världen med att förbjuda plastpåsar…

Fler och fler regeringar har börjat föreslå att plastpåsar i matvarubutiker bör förbjudas, sett ur ett miljöperspektiv. Rwanda var det första landet i världen som tog prat till handling och förbjöd plastpåsar helt och hållet. Numer får affärerna bara använda sig av pappers- eller tygpåsar.

Initiativet i Kina blev en succé…

På tunnelbanorna i Beijing, Kina, kan du betala din biljett med hjälp av att panta plastflaskor. Förslaget lyftes fram tillsammans med den kinesiska regeringen och har hittills blivit en succé, och statistiskt sett har plaståtervinningen ökat kopiöst i staden.

Frigör hormonkemikalier…

Studier har påvisat att många plaster frigör en form av kemikalier som kan likna hormoner.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...