En satellit är ett mindre objekt som roterar runt ett annat, större objekt. För att detta ska fungera måste det roterande objektet påverkas av en centripetalkraft. För satelliter som roterar kring jorden är denna kraft gravitationskraften. Dessutom får det inte finnas något luftmotstånd eftersom det skulle leda till att satellitens hastighet minskade. När jag var yngre fick man ofta höra att ”år 2000 kommer det se ut som ett flipperspel på himlen från alla satelliter när det är mörkt ute”. Där är vi inte än, men det är inte alls så långt kvar egentligen! Här är tio fakta som du bör känna till om satelliter!

Tom & Jerry finns uppenbarligen inte bara i vår TV…

Den amerikanska rymdforskningsmyndigheten NASA har skickat upp två satelliter i omloppsbanan runt jorden i syfte om att bara jaga varandra. Det kan kanske låta lite märkligt, men det hela har faktiskt ett syfte; de mäter nämligen ständigt avståndet mellan dem för att på så vis kunna mäta gravitationsanomalier. För deras ständiga jagande har de också fått smeknamnet ”Tom & Jerry”.

Idag kretsar över 8 000 satelliter över oss…

Alla satelliter är programmerade för att undvika meteoriter så att de inte ska bli förstörda. Av över de cirka 8 000 satelliter som idag kretsar runt jorden, har endast en enda, sedan den första sköts upp i omloppsbanan, blivit förstörd av en meteorit.

Man kan inte alltid vara den skarpaste kniven i lådan…

Under år 2007 testade Kina en stridsmissil och sköt avsiktligt ner en av sin egna satellit. Kineserna hade dock inte räknat med att hela 2 087 bitar av rymdskrot skulle flyga omkring på omloppsbanan efteråt. Alla bitar har spårats upp i efterhand för att undvika rymdkollisioner.

I rymden sker de mest mystiska sakerna…

Ett av det mest mystiska som har hänt när det kommer till satellitvärlden är nog vad som skedde ”LES1”. Satelliten har inte sänt något sedan år 1967 – då batterierna tog slut – men nyligen började den helt plötsligt att sända igen. Uppenbarligen var det en kortslutning i solpanelerna som hade laddat upp elektroniken och batterierna igen.

Fiasko för USA – Sovjeterna erbjöd hjälp…

USA:s första försök med att skjuta upp en satellit i omloppsbana var allt annat än en succé. Efter fiaskot erbjöd sig Sovjetunionen landet i fråga stöd – stöd som egentligen var öronmärkt för utvecklingsländer.

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

Svarta hål är, enligt den allmänna relativitetsteorin, en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting - inte ens ljus - kan övervinna kroppens gravitation. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir...

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

Datavirus - även kallat datorvirus - är skadliga datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs. Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas...

10 fakta du antagligen inte visste om radio

10 fakta du antagligen inte visste om radio

Den första officiella radiosändningen ägde rum den 23 december 1900. Reginald Fessenden, en kanadensisk ingenjör och uppfinnare, sände en trådlös radiosignal över en kort sträcka i Brant Rock, Massachusetts, USA. Under sändningen spelade han även upp musik och läste...