Scientologi är en nyreligiös rörelse skapad av den amerikanske författaren L. Ron Hubbard (mest känd för science fiction men även för western, fantasy, med mera). Scientologikyrkan har kanske gjort sig som mest känd för sin rekrytering av kända skådespelare, där bland annat Tom Cruise är ett stort ansikte utåt för sekten. Den primära organisationen som förespråkar scientologi är Scientologikyrkan, en hierarkisk organisation grundad av Hubbard, medan oberoende grupper som använder Hubbards material kollektivt kallas ”den fria zonen”. Hubbard utvecklade scientologiläran 1952 som en fortsättning på hans tidigare system för självhjälp, dianetik. Hubbard karakteriserade senare scientologi som en ”praktisk religiös filosofi” och grunden för en ny religion. Scientologi använder sig av auditing (i Sverige benämnt auditering), en mycket kritiserad andlig rehabiliteringsfilosofi, och täcker ämnen såsom moral, etik, avgiftning, utbildning och ledarskap.

Scientologikyrkan har tidigare öppet kritiserat negativ publicering om sig själva och har aldrig varit rädda för att aggressivt tystat journalister och andra organisationer. Hackergruppen ”Anonymous” är ett bra exempel på scientologikyrkans handlande. Här är dock tio fakta som du kanske inte tidigare visste om den relativt nygrundade sekten!

Inte så stora som de hävdar…

Medan Scientologikyrkan själva påstår sig ha över 10 000 000 medlemmar, hävdar dess kritiker att de bara har runt 500 000 medlemmar. Främst i USA, Sydafrika och Australien. Med andra ord vet man inte säkert hur stor sekten är, eftersom scientologerna inte lämnar trovärdiga siffror.

Våra själar kommer ursprungligen från andra planet, enligt tron…

Scientologer tror att våra själar tidigare har levt på andra planeter innan vi fick vårat liv här på jorden. En person kan heller inte gå vidare förrän ”avvikelser” från tidigare liv har rensas.

Rörelsen ska enligt de själva vara grundad tack vare vetenskapliga metoder…

Scientologerna tror att grundaren bakom rörelsen, L. Ron Hubbard, upptäckte religionen genom vetenskapliga metoder, och inte genom uppenbarelse, som de flesta andra religionerna. Detta förklarar alltså också namnet på rörelsen.

Deras andliga rehabiliteringsfilosofi har blivit högt kritiserad…

Scientologerna eliminerar självdestruktiva beteenden genom att rensa sina sinnen och dåliga minnen, vilket kallas för ”engram”. Detta genom terapisessioner som kallas för ”revision”. Specifikt definierade grundare L. Ron Hubbard (på bilden nedanför) en engram som ”en mental bild av ett ögonblick av smärta och medvetslöshet.

Det är inte direkt gratis att vara medlem…

Något som rörelsen har blivit oerhört kritiserade för är att medlemmarna måste betala ett betydande belopp för att få delta i kyrkan, och även terapisessioner, för att sedan kunna gå vidare till ”nya nivåer” av förståelse.

10 fakta du antagligen inte visste om katolicism

10 fakta du antagligen inte visste om katolicism

Katolicism är en kristen term avseende katolska kyrkans religion. Kombinationen "katolska kyrkan" är dokumenterad tidigast i Ignatios av Antiochias brev till Smyrna från ungefär år 110 e. Kr. Men det här hade du säkert redan lärt dig i skolan och hade full koll på -...

10 fakta du antagligen inte visste om kyrkor

10 fakta du antagligen inte visste om kyrkor

Kyrkor finns det gott om här i världen. Ordet kyrka kommer från grekiskans ''kyriakon'' (Κυριάων), som betyder "det som hör Herren till", underförstått "Herrens hus". Kanske är du en av alla de som regelbundet besöker kyrkan? Eller kanske vill du bara veta mer om...

10 fakta du antagligen inte visste om Notre-Dame

10 fakta du antagligen inte visste om Notre-Dame

Cathédrale Notre-Dame de Paris betyder ungefär "Vår frus katedral i Paris"), och kallas i vanligt tal bara för Notre-Dame. Katedralen finner du i Paris, belägen på ön Île de la Cité i floden Seine. Den uppfördes mellan 1163 och 1345 och ritades av Maurice de Sully....