Tjernobylolyckan år 1986 var ett haveri i stadens närliggande kärnkraftverk som spred radioaktiva ämnen över stora delar av Europa. Bland de ämnen som spreds fanns den radioaktiva isotopen Cesium-137 (Cs-137). Tjernobyl var ett litet kommunikationsnav och ett viktigt handelscentrum, speciellt under 1800-talet. Staden ligger ungefär 14,5 kilometer söder om kärnkraftverket. Vid tiden för katastrofen den 26 april 1986 när reaktor fyra i utkanten av staden Prypjat förstördes, evakuerades över 180 000 invånare från staden och andra drabbade områden. Två dagar senare (28 april 1986) upptäckte det svenska kraftverket Forsmark att en olycka hade skett genom att verkets larm för förhöjd radioaktivitet i omgivningen utlöstes.
Tjernobylolyckan drabbade alla Europas länder, och än idag råder det hög radioaktivitet från området. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om det som startade massiva upplopp i hela Europa om kärnkraftverkens säkerhet.
Folk har börjat flytta tillbaka…
Trots att strålning fortfarande sipprar ut från katastrofplatsen lever den åttahundra år gamla staden kvar, om än knappt. Omkring några hundra personer, främst äldre, har tillåtits att bo kvar i sina hem i staden och byarna runtomkring trots riskerna, och regeringsarbetare försöker rensa upp det radioaktiva materialet. 1986 bodde 12 000 personer i staden, 2003 bodde omkring 300 där. Augusti 2015 bodde 550 personer i Tjernobyl. I år (2016) har invånarantalet ökat till hela 706 personer (för att vara exakt). Staden existerar fortfarande som en administrativ enhet (stad) inom Kiev oblast.
Hundra gånger mer strålning än atombombningarna…
Reaktorhaveriet i Ukraina är den enda nivå 7-olyckan på ”International Nuclear Event Scale” (INES), vilket också gör det till den största olyckan genom tiderna under människans ansvar. Olyckan resulterade i att cirka hundra gånger mer radioaktivt ämne släpptes ut jämfört med atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki i Japan under andra världskriget.
800 000 människor riskerade sina liv…
Totalt riskerade över 800 000 människor sina liv för att försöka rädda upp situationen i Tjernobyl. 25 000 av dessa har dött på grund av radioaktiviteten och hela 70 000 har påverkats allvarligt. Hela 20% av de som dött tog sitt liv just på grund av att de hade utsatts av strålningen så pass allvarligt.
Ingenting jämfört med kolkraftverk dock…
Miljörättsorganisationen Greenpeace uppskattar att haveriet i kärnkraftverket har lett till cirka 93 000 dödsfall i form av cancer världen över. Majoriteten i Europa, men även så långt bort som i Asien kan cancerfall spåras till Tjernobyl.
Lurendrejare finns det överallt…
Som tidigare nämnt har vissa börjat att flytta tillbaka till den katastrofdrabbade staden. Det har dock uppdagats att en minoritetsgrupp har flyttat tillbaka och utsätter sina egna liv just endast för statens ekonomiska ersättningsprogram för de drabbade och påverkade.
Renoverade hus bär ägarens namn…
Varje hus och byggnad som har renoverats upp i staden sedan olyckan har en skylt på utsidan, där husets förra ägares namn står skrivet.
5 miljoner utsätts fortfarande för radioaktivitet…
Fler än 5 000 000 ukrainska invånare bor i områden som än idag räknas som farliga, där radioaktiviteten påverkar deras hälsa.
Läkare uppmanade till aborter…
Många läkare i hela Östeuropa och Sovjetunionen rådde gravida kvinnor till att genomgå en abort för att eliminera chanser till barn med missbildningar, trots det faktum att strålningsnivåerna som kvinnorna utsattes för var för låg för att orsaka problem.
Hade räknat med ännu fler dödsfall…
Trots att Greenpeace uppskattar att cirka 93 000 cancerfall har lett till döden på grund av Tjernobylolyckan är det avsevärt mindre än vad forskare och läkare hade räknat med. Man trodde att nästan tre gånger fler skulle gå bort i cancer. Dock räknar Greenpeace med att ytterligare cirka 60 000 fall av sköldkörtelcancer hos människor kommer att ske på grund av de radioaktiva utsläppen.
100 år tills området bör vara rent igen…
200 ton av radioaktiva ämnen finns kvar i Tjernobyl, och den sista reaktorn stängdes av så sent som år 2000. Man räknar på att det kommer att ta cirka 100 år innan allt det radioaktiva är borta från området.