Vikingar var sjökrigare eller sjörövare från i huvudsak nuvarande Norden, som deltog i båtburna plundringar och krigståg i Europa och Västra Asien från 793 fram till 1100-talet, det vill säga under den yngre järnålderns sista period, som också kallas vikingatiden. Vikingarna bedrev också omfattande handel, som det ofta inte läggs något större fokus på. 

Här är tio fakta som du bör känna till om dina förfäder! Är det någon viking kvar i dig?

Att alla vikingar hamnade i Valhalla är bara en myt…

Valhalla är bara en av platserna som vikingakrigare hamnar i efter döden. Hälften av de fallna väljs ut av Odin för Valhalla och den andra hälften hamnar av Freyja i Folkvangr. [källa]

Folk trodde att de bara plundrade…

Plundring och sjöröveri var verkligen vad de flesta människor i hela Europa såg och skrev om när det kommer till just vikingar, men det var bara en liten del av deras kultur. Männen var ofta i räder i sin ungdom, men de förväntades att slå sig ner och bilda familj när de blev äldre, och en stor del av deras kultur innehöll bland annat jordbruk och fiske. De etablerade också handelsvägar från KanadaTurkiet och Ryssland. Ja, med andra ord, våra förfäder var i princip över hela världen.

Vikingarna straffade folket…

Vissa människor trodde att vikingarna hade sänts av Gud som en form av straff. Vikingarna är ihågkomna i historien för sina brutala räder. Ett exempel på detta var år 793, när deras båtar kom i land i nordöstra England. De brände byggnader, förstörde ett kristet kloster, stal guld och dödade och skrämde lokalbefolkningen. Den brittiska kyrkoledaren trodde att vikingarna hade sänts av Gud för att straffa de syndiga människorna i England.

Experter på att bygga båtar…

Det kanske inte direkt kommer som någon överraskning, men nordborna var experter på att bygga båtar! Deras båtar var långa och varierade mellan 16 till 37 meter, och så många som upp till 60 vikingar kunde färdas på vardera båt. De var utformade för att vara lätta att styra på öppet hav likväl som genom grunda floder. Båtarna kunde lätt lägga ann på stränder, vilket var till en stor fördel under deras räder. Båtarna var gjorda av ek eller tall; eventuella luckor pluggades igen med djurhår blandat med tjära.

Komplex social struktur…

De nordiska vikingarna hade en komplex social struktur. Att bli kung gick inte i arv, som det gör idag, utan man valdes som en exceptionellt stark ledare som kunde skydda och försvara folket. Vikingarna möttes i folksamlingar för att lösa problem, och kungen hade alltid det sista ordet. Vanliga frågor som diskuterades under dessa folksamlingar och möten var lagbrott och straff. De som hade utfört någon form av brott saknade skydd helt och hållet, och vem som helst var tillåten att ta död på dem.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...