Skäktning är en slaktmetod föreskriven inom judendom (kosherslakt) och islam (halalslakt). I båda fallen avlivas djuret genom att halspulsådrorna skärs av med kniv. I Sverige finns det ett effektivt förbud mot slakt av stora djur som inte avlivas utan föregående bedövning, och halalslakt i sig är förbjudet i många länder runt om i världen. Men hur mycket vet du egentligen om halalslakt och halalslaktad mat? Här är tio fakta som du åtminstone bör känna till!
Halalslaktad mat har i regel inga artificiella hormoner eller kosttillskott…
För att påskynda utvecklingen av djur och för att ge dem lämpliga tillskott, matar i regel vanliga bönder djuren ofta med vissa syntetiska ämnen som anses vara ”haram” (förbjudna) inom islam. När det gäller halalslaktad mat bör djuren alltså inte behandlas med syntetiska föreningar. [källa]
Heller inga antitoxiner…
Antitoxiner används vanligtvis inom köttindustrin, vilket kan medför en fara för vårt välbefinnande. Både media och regeringar har uppmanat till jordbrukare att sluta använda infektionsmedel inom köttindustrin. Den främsta frågan är att om vi äter dessa antimikrobiella medel eller antitoxiner genom att äta kött, kan våra kroppar tillverka ett skydd mot antimikrobiella läkemedel, som exempelvis antibiotika. Men i regel finns det inga antitoxiner i halalslaktat kött. [källa]
Bedövning ett måste, enligt svensk lagstiftning…
Paragraf 14 i djurskyddslagen i Sverige lyder: ”Husdjur skall vid slakten vara bedövat när blodet tappas av. Andra åtgärder vid slakten får inte vidtas innan djuret är dött”. Denna lag finns för att bland annat att förebygga smärta och lidande under snittning av halsen och bedövningens effekt gör det även möjligt att avbloda djuret utan att placera det i en fasthållningsanordning under längre tid. [källa]
Svenska djurskyddslagen har fått stort motstånd från judar och muslimer…
Efter införandet av slaktlagen under år 1937 har skäktningsdebatter pågått och krav har framförts av judar och muslimer beträffande upphävande av förbudet mot slakt utan bedövning. Både judar och muslimer hävdar att skäktning i sig är en form av bedövning som inte har visat sig vara sämre än andra metoder. Motioner i samma ärende har av politiker även lämnats till riksdagen, men hittills har ingen ändring gjorts i svenska djurskyddslagen. [källa]
Effektiva förbud mot skäktning…
Förbud mot slakt utan föregående bedövning, vilket förhindrar skäktning, infördes i Schweiz redan under år 1893, Norge 1929 och här i Sverige under år 1937. Alla europeiska förbud – förutom restriktionerna som infördes i Polen 1936 – undvek att nämna shechita eller judar vid namn och följde Schweiz ordalydelse att bedövning måste föregå avblodning. Vid denna tid innebar bedövning att slaktyxa eller slakthammare användes förutom slaktmask. [källa]
Inga konserveringsmedel i halalkött…
Du hittar inga konserveringsmedel i halalkött. Konserveringsmedel som läggs till i livsmedel kan utlösa kemiska förändringar som bland annat inkluderar många cancerframkallande föreningar och de kan också hämma röda blodkroppar, vilket hindrar dem från att bära syre. [källa]
Däremot behöver inte all havsmat vara halal…
En annan intressant sak att notera är att medan all havsmat anses vara halal, är vissa djurarter som kan leva på både land och i vattnet inte det. Till exempel kan du inte äta grodor eftersom de kan leva både i vatten och på land, medan fisk kan betraktas som halalmat. Havsdjurs status förblir föremål för debatt. Vissa säger att det är halalmat, men andra håller inte med. [källa]
Men ingen kan tvinga dig att äta halalslaktad mat…
Även om det finns de som främjar för andra att människor att bara äta halalmat, finns det ingen lag som tvingar en. Det är upp till individen att välja vad de vill äta och ingen kan tvinga någon annan person, oavsett vilket land du befinner dig i. [källa]
Inga vetenskapliga bevis för att halalmat skulle vara nyttigare…
Det finns inga vetenskapliga bevis eller förklaringar om påståenden om att halalmat är hälsosammare än icke-halalmat, bortsett att de i regel inte innehåller toxiner. Men enligt allmän uppfattning rinner det giftiga avfallet och bakterierna också ut ur djurets kropp med blodet. Det gör köttet mjukt, lättsmält och håller det fräscht längre. [källa]
Hitler förbjöd halalslakt…
En månad efter Adolf Hitlers invasion i Polen 1939 förbjöds skäktning helt, och straffet i lagen för skäktning var vistelse i koncentrationsläger. Frankrike och Nederländerna följde efter under 1940 och förbud infördes i alla Naziockuperade länder, men togs bort av de allierade när dessa områden befriades. [källa]