Gurka (Cucumis sativus) är en art i familjen gurkväxter, och benämning på både plantan och frukten. Släktet Cucumis omfattar cirka 30 arter. Vi finner ofta en uppsjö av olika sorters gurkor i våra sallader och är en av det vanligaste salladstillbehöret vi har. Men hur mycket vet vi egentligen om de gröna, avlånga och vattniga tingen? Här är i alla fall tio fakta som reder ut det mesta!
Gurkan tros härstamma från Indien…
Ursprunget för gurkan tros vara Indien, där den odlats i 4 000 till 5 000 år. Ungefär 1 000 år senare nådde den Egypten. Även om det saknas direkta arkeologiska bevis för gurkodling i Egypten, nämns gurkan i Bibeln i samband med israeliternas uttåg ur Egypten under Moses ledning. Det tros att israeliterna förde med sig kunskapen om gurkodling till Kanaans land, nuvarande Israel. Från Mellanöstern spred sig sedan gurkan vidare till resten av världen. [källa]
Gurkan kom antagligen till Sverige i slutet av 1500-talet…
Gurka omnämns i samband med odling i Sverige vid Nyköpingshus under Hertig Karls tid. År 1598 är ett belägg för att grönsaken ska ha såtts i hans trädgårdar. Detta är en av de tidigaste dokumenterade odlingarna av gurka i Sverige, vilket visar att grönsaken introducerades relativt sent i landet jämfört med många andra europeiska länder. [källa]
Gurka innehåller en uppsjö av nyttiga vitaminer…
Gurka innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler, och att den består av omkring 95% vatten, vilket gör den till en utmärkt källa till vätska och näring. Gurka innehåller vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), samt folsyra, vitamin C, järn, kalcium, zink, magnesium, fosfor och kalium.
Dessa näringsämnen bidrar till gurkans hälsofördelar, såsom att stödja immunsystemet, förbättra matsmältningen och bidra till en mer hälsosam hud. Det höga vatteninnehållet hjälper också till med kroppens hydrering. [källa]
Glöm munsprej mot dålig andedräkt – ta en skiva gurka istället…
Tro det eller ej, men gurka kan faktiskt bota dålig andedräkt. Håll en skiva pressad mot gommen under 30 sekunder med hjälp av tungan, vilket gör att fytokemikalierna i grönsaken tar död på problematiska och illaluktande bakterier. [källa]
Fungerar också bra som suddgummi…
Den vaxartade beläggning som finns på gurkor kan faktiskt avlägsna bläck. Så om du har glömt suddgummit hemma, kan du istället öppna matlådan och gnugga din gurka mot bläcket, så ska du se att det försvinner förvånansvärt bra! [källa]
Studier har visat att gurka kan ha en viss motverkan mot cancer…
Gurkor innehåller lignaner, särskilt lariciresinol, pinoresinol och secoisolariciresinol. Dessa föreningar har studerats för sina potentiella hälsofördelar, bland annat för att minska risken för vissa cancerformer, som bland annat bröst-, äggstocks-, kolon- och prostatacancer. När vi konsumerar gurkor, kan bakterier i vår matsmältningskanal omvandla lignanerna till enterolignaner, vilka kan binda till östrogenreceptorer och därigenom minska risken för östrogenrelaterade sjukdomar, såsom vissa typer av cancer. [källa]
Gurka är även bra att ha när du bränner dig i solen…
Mosad eller skivad gurka ger en nästan omedelbar lättnad för solbränd hud. Placera bara gurkan mot det drabbade området, och du kommer ganska omgående att märka av en stor skillnad. [källa]
Skar 57 gurkor med svärd – med hjälp av munnen…
Alla älskar vi Guinness världsrekord, och när det gäller gurkor sviker de inte sin publik. Ashrita Furman lyckades med bedriften att skära itu 57 gurkor med hjälp av ett svärd – som hon använde med sin mun. Rekordet sattes den 11 maj 2019 i New York City, USA. Känner du dig manad till att försöka slå rekordet? [källa]
Nej, katter är inte direkt rädda för gurkor…
Du kan väl omöjligt ha missat Youtube-fenomenet där folk placerade en gurka bakom sin katt när den stillsamt satt och åt sitt torrfoder? När de vänder sig om hoppar de upp i ren rädsla och springer från platsen.
Djurbeteendespecialisten doktor Roger Mugford hävdar att katterna blir så rädda för att de inte är beredda på att det utplacerade föremålet (i detta fall gurkor) plötsligt ligger bakom dem. Andra hävdar att katterna blir rädda då den gröna färgen får dem att tro att det är ett rovdjur. Men för kattens trygghet är det inget du bör testa på hemma. [källa]
I själva verket är gurkan egentligen ingen grönsak – utan en frukt…
Gurkor är faktiskt egentligen frukter! Även om vi ofta tänker på dem som grönsaker, klassificeras gurkor botaniskt som frukter eftersom de utvecklas från blommorna på gurkplantan och innehåller frön. Så nästa gång du äter en gurka, tänk på att du faktiskt njuter av en frisk och saftig frukt! [källa]
Så mycket gurka produceras årligen världen över…
År 2010 producerade man cirka 57 500 000 ton gurkor världen över. Av dessa 57,5 miljoner ton uppskattar man att cirka 40 700 000 ton odlades och exporterades enbart från Kina.
Under 2022 producerades cirka 185,41 miljoner ton gurkor globalt, vilket är en ökning från 181,41 miljoner ton året innan – och en ökning på cirka 222,45%. Kina var den största producenten, med en produktion på 77,26 miljoner ton, vilket motsvarar mer än 40% av den globala produktionen. [källa]