Alla har vi någon gång åkt på en riktigt snorig förkylning, där febern eskalerat till solens grader och allt papper i världen inte räcker till för att stoppa flödet från näsan. Att män faktiskt blir sjukare i vanlig influensa än vad kvinnor i regel blir är ju bevisat sedan långt tillbaka, men här följer ytterligare tio punkter som kan vara kul att veta!
Härstammar från italienska ”influentia”…
Ordet ”influensa” kommer från början från det italienska ordet ”influentia”, för att människor trodde att man blev förkyld beroende på hur vår planet låg mot stjärnorna och andra planeter, eftersom man visste att allt rörde sig. ”Influentia” betyder översatt till svenska alltså ”inflytande”.
Var femte människa får årligen influensan…
Årligen får cirka 20% av jordens befolkning en influensa. I många fall, speciellt hos de äldre, är den till och med dödlig.
Spanska sjukan den värsta typen av influensa vi haft…
Influensa kallas ibland ”spanska sjukan” på grund av det allvarliga utbrottet 1918. Det påverkade en av tre människor globalt och ledde till miljontals dödsfall. Det var en av de mest förödande pandemierna i modern historia och påverkade framför allt unga och friska individer, vilket var ovanligt för influensa. Forskare studerar fortfarande detta utbrott för att förstå dess exceptionella allvar och för att bättre förbereda sig för framtida pandemier.
Så många dör globalt av influensa…
WHO (Världshälsoorganisationen) beräknar med att mellan 290 000 – 650 000 människor dör av en vanlig influensa globalt årligen. Denna siffra kan dock variera beroende på influensasäsongen, virusstammar och andra faktorer.
Spanska influensan mest dödlig hittills…
Den spanska influensan dödade fler amerikaner på ett år än amerikanska soldater som totalt dog i strid under första världskriget, andra världskriget, Koreakriget och Vietnamkriget tillsammans.
Negativt H1N1-test kan ändå vara positivt…
Ett negativt svininfluensatest behöver inte betyder att du inte bär på H1N1-viruset. Det är möjligt att en person kan ha influensa och ändå få ett negativt testresultat.
Somliga är immuna mot H1N1-viruset…
Det finns en viss immunitet mot H1N1-viruset hos personer födda före år 1957. Deras immunitet kan vara ett resultat av en tidigare exponering för ett besläktat virus eller en säsongsinfluensavaccination.
H1N1-viruset skadligare hos den yngre befolkningen…
Liksom den spanska influensapandemin år 1918-1919 visas H1N1-influensan att vara allvarligare hos yngre, friska människor. Forskare tror att det beror på att kroppen överreagerar och självskadar sig när man är smittad.
Virus avsevärt mindre än bakterier…
Virus är mellan 20 och 100 gånger mindre än bakterier och kan bara ses genom ett mikroskop.
Så länge kan viruset överleva…
Influensavirus kan leva upp till 48 timmar på hårda, icke-porösa ytor, såsom rostfritt stål, och upp till 12 timmar på tyger och vävnader. De kan bära på smitta i ungefär en vecka vid människans kroppstemperatur, över 30 dagar vid frystemperaturer och på obestämd tid vid temperaturer under fryspunkten.