Maskrossläktet (Taraxacum) – i folkmun mer kallat som bara maskrosor – är ett släkte med fleråriga örter i familjen korgblommiga växter. Maskrosorna utbreder sig både genom frön spridda med vinden och även sina rötter. De har pålrot och runda, ihåliga stjälkar med en blomkorg på varje stjälk. I stjälkarnas väggar finns håligheter med mjölksaft, som när den torkar ger bruna fläckar. Och som trädgårdsägare är man nog väldigt välbekant med detta så kallade ogräs. Därför bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om just maskrossläktet!
Maskrosor omfattar mer än 500 småarter…
Det finns många olika typer av maskrosor som ingår i maskrossläktet, men den vanligaste vi har här i Sverige är utan tvekan ogräsmaskrosor (Taraxacum sect. ruderalia). Det är en flerårig ört som blir upp till en halvmeter hög, som blommar under nästan hela sommaren med gula och ganska stora blommor. Den omfattar mer än 500 småarter där det inte är helt lätt att skilja ogräsmaskrosen från andra sektioners maskrosor. [källa]
Maskrosen ska representera tre himlakroppar…
Maskrosen är den enda blomman som representerar tre himlakroppar under olika faser av dess livscykel – sol, måne och stjärnor. Växtens gula blomma liknar solen, växternas spridande frön liknar stjärnor och pustkulan av maskrosväxten liknar månen. [källa]
Och visst kan man göra vin av maskrosor…
Blommorna kan jäsas till ett välsmakande maskrosvin. Av blommorna kan man även koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak och därför fungerar utmärkt som så kallad ”veganhonung”. Men visst lät vinet mest lockande, va? [källa]
Maskrosor har även flera användningsområden…
Alla delar av maskrosväxten – rötter, blad och blommor – är användbara på olika sätt. Rötterna kan användas som ett naturligt färgämne, i medicinska behandlingar och som ett kaffealternativ. Bladen är ätliga och rika på vitaminer och mineraler, medan blommorna kan användas för att göra te, sirap och även i bakverk. Maskrosen har alltså många användningsområden både i matlagning och medicin. [källa]
Maskrosen är faktiskt livsviktiga för djurlivet…
Maskrosor är en viktig födokälla för olika djur. Fjärilar, insekter och fåglar äter maskrosfrön, medan bin samlar nektar från blommorna. Maskrosor bidrar med både föda och nektar som är viktiga för dessa djur, särskilt bin, som också hjälper till med pollinering. [källa]
Maskrosor kan dock leda till kraftiga allergibesvär…
Att konsumera eller vidröra maskros kan leda till en allergisk reaktion för vissa människor. Växtens pollen kan emellertid inte orsaka allergier eftersom kornen är alldeles för stora, men den mjölkiga saften (latexen) som växten innehåller kan orsaka kontakteksem. [källa]
Förr avlägsnade man gräs för att göra plats för ”ogräset” i trädgården…
Tidigare, fram till 1800-talet, ansågs många växter som idag betraktas som ogräs, såsom maskrosor, våtarv, malva och kamomill, vara användbara och värdefulla för sina medicinska och kulinariska egenskaper. Gräsmattor var ofta mindre formella och innehöll en blandning av växter, snarare än att vara välklippta och enhetliga som idag. [källa]
Maskros används febrilt mot bland annat leversjukdomar och infektioner…
Maskros används ofta i folkmedicin för att behandla leversjukdomar och infektioner. Te gjort på maskros fungerar som ett vätskedrivande medel, vilket hjälper till att öka urinutsöndringen och därigenom stödja kroppens rensningsprocesser. [källa]
Så fick maskrosen sitt namn – och detta är vad det betyder…
Namnet ”maskros” kommer från det franska uttrycket ”dent de lion”, vilket betyder ”lejonets tand”. Detta namn syftar på de tandade bladen hos maskrosen, som påminner om lejonets tänder. Det engelska namnet ”dandelion” härstammar också från samma franska uttryck. [källa]
Maskrosfrön kan färdas upp till 8 kilometer…
Maskrosor har en av de längsta blommande säsongerna än någon annan växt. Det hör heller inte till ovanligheten att frön kan färdas upp till 8 kilometer från sin ursprungsplats! Det förklarar också varför maskrosor är så utspridda. [källa]