Gräs (på latin Poaceae, tidigare Gramineae) är en familj enhjärtbladiga växter med omkring 9 000 olika arter i hela världen. Varje dag trampar du med all säkerhet i någon form av gräs, och när du är ute till havs har du säkert snurrat in dig i sjögräs vid något tillfälle. Här är tio fakta som du bör känna till om något som vi tar så självklart i vår vardag!

20% av jordens mark är gräs….

Uppskattningsvis består jordens markyta av cirka 20% gräsmarker av alla dess olika arter. Gräs växer som allra mest i de tropiska delarna av vår planet.

Finns 9 000 olika grässorter…

Som tidigare nämnt finns det cirka 9 000 olika grässorter här på jorden. Men med tanke på att vi har cirka 1 000 000 olika växtarter (varav bara cirka 350 000 av dem har namn) kan det tyckas vara en ganska obetydande del som är just grässorter.

Gräs är inget nytt…

Gräs är inget nytt direkt. Forskare har funnit sjögräs i Medelhavet som är cirka 200 000 år gammalt.

Gräs framkallar klåda…

Du har säkerligen vid många tillfällen lagt dig ner i bar överkropp i gräset för att avnjuta solen, men plötsligt upptäckt att det börjar klia som tusan! Det är inte så konstigt, gräset vi har här i Sverige består nämligen av små, små, små, små taggar, som kan framkalla klåda på din hud.

Gräs används i drycker…

Gräset är i många av de livsmedel och drycker som vi konsumerar, inklusive ölwhisky och bröd. Vanligtvis är dessa i form av vetegräs och korngräs, så oroa dig inte, du konsumerar med största sannolikhet inte din egen eller din grannes gräsmatta.

10 fantastiska landskap som nästan ser overkliga ut

10 fantastiska landskap som nästan ser overkliga ut

Upptäck den överväldigande skönheten och förunderliga mångfalden hos vår planet genom en visuell resa till några av de mest hisnande landskapen på jorden. Denna artikel bjuder på en samling bilder som fångar den naturliga prakt och de otroliga formationer som präglar...

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

10 fakta du antagligen inte visste om norrsken

Norrsken, även kallat polarsken, är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i jordens atmosfär. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket...

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

10 fakta du antagligen inte visste om bensin och olja

För första gången i modern tid har behovet av bensin och olja börjat att minska - trots att det fortfarande är en väldigt liten minskning. Den största anledningen bakom minskandet av framförallt bensin beror på den ökade försäljningen av elbilar. Men än så länge är...