Napoleonkrigen var en serie av krig i Europa som löpte från 1803 till 1815 mellan Napoleons franska kejsardöme och olika koalitioner. De var fortsättning på de krig som utlöstes av franska revolutionen 1789. Napoleons arméer erövrade stora delar av Europa, men hans makt kollapsade efter Frankrikes katastrofala invasion av Ryssland 1812 och slaget vid Leipzig 1813. Kejsardömet led slutligen ett fullständigt militärt nederlag vid Waterloo, vilket resulterade i restaurationen av bourbonska monarkin i Frankrike. Här är tio fakta som du bör känna till om just Napoleonkrigen!
Napoleonkriget ledde till att huvudstaden flyttades till Sydamerika…
På grund av Napoleonkrigen flyttades Portugals huvudstad från dåvarande (och nuvarande) Lissabon till Rio de Janeiro i Brasilien under hela tretton års tid. Bara dagar före Napoleons invasion av Portugal hade drottning Maria I och 15 000 portugiser evakuerat till Portugals koloni, Brasilien under år 1807.
Uttrycket ”Die Hard” myntades redan i början på 1800-talet…
Frasen ”Die Hard” myntades redan år 1811 av en engelsk officer under en strid i Napoleonkrigen. Han sårades men vägrade att lämna slagfältet, och uppmanade sitt underlägsna regemente att slåss mot de franska trupperna och ”Die Hard”.
Exklusiva vindruvor överlevde mirakulöst tre stora krig…
Världens äldsta druvsort är mer än 500 år gammal och finns i Sloveniens skogar. Druvsorten har med andra ord överlevt Napoleonkrigen, första världskriget och nazisternas bombningar under andra världskriget. Än i dag produceras vin från druvorna, cirka 100 flaskor per år (250 ml vardera).
Apa dömdes till döden för spioneri…
Under krigens gång havererade ett franskt fartyg utanför Hartlepool i England. Den enda som överlevde haveriet var en apa, som dömdes som en spion efter en improviserad rättegång och dömdes till döden genom hängning.
Engelsmän grävde onödiga tunnlar efter krigen…
Efter Napoleonkrigens slut betalade en tobakshandlare vid namn Joseph Williamson folk i Edge Hill, Liverpool, för att gräva kilometerlånga tunnlar under jorden. Tunnlarna tjänade inget som helst syfte, och han gjorde det enbart för att skapa sysselsättning bland folket.
Storbritanniens yngsta premiärminister någonsin…
William Pitt var den yngsta premiärministern någonsin i Storbritannien år 1783 vid en ålder på bara 24 år. Han var senare premiärminister igen från 1804 fram till sin död 1806. Hans ämbetsperiod ingår i den franska revolutionen och Napoleonkrigen.
Slaget vid Leipzig…
Det största och mest blodiga slaget vid Napoleonkrigen var för över 200 år sedan (1813) – över 600 000 soldater deltog och nästan 100 000 dog eller skadades i strid under tre dagar vid slaget vid Leipzig i Tyskland. Sverige var ett av de länder som ingick i sjätte koalitionen, som stred mot Frankrikes Napoleon.
Infekterat mellan Spanien och Portugal än i dag…
Den spansk-portugisiska gränsen är fortfarande omtvistad. Portugal hävdar att de egentligen är berättigade mer mark, men som de var tvungna att ge upp under eran av Napoleonkrigen.
Det stora nederlaget i Ryssland…
Napoleons stora nederlag i Ryssland berodde inte bara på att vintern kom tidigare än vanligt, utan också på grund av att ryssarna brände ner sina egna byar, så att fransmännen inte skulle kunna plundra eller få mat, vilket har kommit att kallas för ”den brända jordens taktik”. Av de 580 000 man som Napoleon lett in i Ryssland sommaren 1812, återvände bara drygt 22 000.
Britterna blev skuldsatta…
Som andel av BNP, var den brittiska stats- och totalstatsskulden mycket högre vid slutet av Napoleonkrigen än vad den var vid slutet av andra världskriget.