Preventivmedel är inget nytt direkt. De första kondomerna dök upp cirka 3 000 år f.Kr., och bestod då av djurtarmar och fiskars urinblåsor. Man kan aldrig garantera att preventivmedel skyddar dig till 100%, men risken för att bli gravid är avsevärt mindre. Idag finns en uppsjö av olika alternativ, och här följer tio fakta som du bör känna till om dem.

Kondomer och p-piller fortfarande störst…

I de utvecklade länderna är kondom och p-piller den vanligaste formen av preventivmedel. Ojämlikhet, traditionella värderingar och bristande tillgång till preventivmedel är dock fortfarande ett stort problem på den afrikanska kontinenten.

Sterilisering vanligare än spiral…

I världens alla i-länder är sterilisering vanligare än spiral. Cirka 35% av de kvinnor som inte vill ha barn längre har steriliserat sig, 30% använder spiral, 12% använder p-piller, 11% använder sig av kondom och endast 4% har utfört en manlig kastrering. På bilden nedanför ser du en hormonspiral.

Kondomen går vinnande ur ronden…

Däremot, sett till samtliga länder här på jorden, är kondom den vanligaste form av användning som preventivmedel. Det vill säga att det också är det absolut vanligaste preventivmedlet i u-länder.

Använde sig utav citroner…

Under 1700-talet använde kvinnor ibland citroner som en typ av preventivmedel. Medan syran fungerade som ett spermiedödande medel, kan citronsaft också skada den vaginala vävnaden kraftigt. Inget vi rekommenderar, med andra ord.

Dålig tillgång i fattiga u-länder…

Över 222 miljoner kvinnor i utvecklingsländer som vill ha någon typ av preventivmedel har ingen möjlighet till att använda en modern form av preventivmedel.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...