Råttor (Rattus på latin) är ett släkte i underfamiljen möss (Murinae) med cirka 70 arter som har sitt ursprungliga levnadsområde i Sydostasien och den australiska regionen. Några arter koloniserade med människans hjälp andra delar av jorden och har nu en nästan världsvidd utbredning. Råttor varierar mycket i storlek och vikt från små populationer av polynesisk råtta som bara väger 40 gram till brunråttan som ibland når 30 centimeter kroppslängd (huvud och bål) och 500 gram vikt. Arterna är allätare och de vilar i naturliga håligheter eller bygger mer eller mindre komplexa bon.

I Sverige finns bara en råttart; brunråtta (Rattus norvegicus). Brunråttan förekommer till skillnad från svartråttan (Rattus rattus) även i en domesticerad variant, tamråtta, som är ett populärt sällskapsdjur.Med detta sagt kommer här tio fakta som du tidigare antagligen inte kände till om just råttor!

Alberta, Kanada, håller råttorna på avstånd…

Alberta i Kanada är världens mest ”råttfria region”. I snitt lyckas endast tolv råttor in innanför samhällets gräns om året, men blir snabbt dödade av kontrollfolket före de hinner att föröka sig. Så är du rädd för möss och råttor är Alberta ett bra levnadsalternativ!

Hawaii fördubblade sina problem istället för att eliminera dem…

I ett desperat försök att bli av med sina råttproblem tog delstaten Hawaii in manguster (se bild nedanför) som skulle eliminera råttproblemet. Problemet med det hela var bara att manguster är dagdjur, medan råttor är nattdjur. Idag lider istället Hawaii av både rått- och mangusterproblem. Snopet!

De har blivit tränade till mycket…

Råttor är inte dumma. I ett experiment lärde sig råttor att trycka på en spakliknande sak för att få mat. När de slutade att trycka på spaken märkte de också att en annan råtta fick en liten elektrisk stöt. Enligt rapporter uppfattade råttorna vad som föregick och konsekvenserna av att trycka och inte trycka på spaken.

Immun mot cancer och känner ingen smärta. Superhjälte…?

Kalråttan (se bild nedanför), även kallad Nakenråtta (Heterocephalus glaber) är en gnagare i familjen mullvadsgnagare och den enda arten i sitt släkte. Den lever i stora underjordiska gångsystem i östra Afrikas halvöknar, främst i södra Etiopien, Kenya och i Somalia. Arten har några utmärkande kännetecken som skiljer den från alla andra däggdjur. Det mest påfallande särdraget som forskare har påvisat att råttan inte kan känna smärta, och dessutom är resistent mot cancer. Forskare har doserat kalråttor med cancerframkallande ämnen och strålning, men de har aldrig setts utveckla cancer. De tål syra, lever sex gånger längre än andra gnagare, de åldras knappt och de överlever långa perioder av syrebrist och kan leva i förorenade områden med tungmetall utan problem.

Tillsammans röjde råttorna bort 14 000 minor…

Råttor har även använts inom militären. Detta när de totalt luktade fram över 14 000 landminor och annat sprängmedel som aldrig hade detonerats. Råttorna har fått nio månaders träning och väger inte tillräckligt mycket för att trigga explosionerna. Om de får betalt? Självklart, det får alla inom armén, och råttorna är nog minst lika glada för sina jordnötter som alla andra för sina pengar!

10 urgulliga fakta du bör lära dig om marsvin

10 urgulliga fakta du bör lära dig om marsvin

Har du någonsin undrat över dessa små pälsbollar som bor i ditt hem? Marsvin, de charmiga och energiska husdjuren, är mycket mer än bara sina mjuka utseenden. De har stora personligheter som kan få dig till att skratta, le och smälta. I den här artikeln kommer vi att...

10 iskalla fakta du du måste veta om pingviner

10 iskalla fakta du du måste veta om pingviner

Med sina komiska utseenden och fascinerande beteenden har pingviner länge varit föremål för vår fascination och beundran. Dessa vattenlevande fåglar har anpassat sig till några av de mest extrema klimatförhållandena på planeten och har utvecklat unika egenskaper för...