Till en majoritet är människan uppbyggd av vätskor av olika slag. I princip allt här på vår jord har någonting med vätskor att göra, och vi vågar nog inte ens gå in på hur många olika typer av vätskor som det faktiskt finns här på vår kära planet. Istället bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om flytande ting.

Världens i särklass dyraste gift…

Skorpiongift är den dyraste vätskan vi har här på jorden. 3,78 liter (en gallon) kostar hela 38 858 507,46 dollar. Det här överträffat Thailands kobragift med hästlängder, som ”bara” är värt 152 835,82 dollar i motsvarande volym.

Ett riktigt rymdproblem…

Ett av astronauternas problem ute i rymden är att känna efter när de behöver gå på toaletten för att urinera. Det är omöjligt att känna om din urinblåsa börjar bli full ute i tyngdlösheten, eftersom nerverna inte kan känna hur pass full blåsan är. Därför är samtliga astronauter tränade till att tömma blåsan en gång varannan timma.

Snacka om trögflytat…

Pitch” är den mest trögflytande vätska som vi upptäckt här på jorden. Ett experiment som startade redan 1930 där man lät vätskan droppa håller på än idag. Sedan start har bara nio droppar droppat. Den senaste var i april 2014.

Det finns ett ord för det…

Den röda vätskan som du antagligen har upptäckt i botten av paketet med kött är i själva verket inte blod, som många tror. Mer eller mindre försvinner allt blod i packningsprocessen. Den röda vätskan är i själva verket en blandning av vatten och proteiner som kallas ”myoglobin”.

Uppenbarligen gick allt att sälja som medicin…

Chokladmjölk uppfanns av en irländare när han var på besök i Jamaica. Infödingarna blandade kakao med vatten, vilket tilltalade irländaren väldigt mycket. Därefter provade han att blanda kakao med mjölk istället, för att ge det lite mer smak. Receptet tog han hem till Storbritannien och sålde sedan som medicin till apoteken.

10 fakta du antagligen inte visste om järn

10 fakta du antagligen inte visste om järn

Järn (Ferrum på latin) är ett vanligt förekommande metalliskt grundämne som tillhör övergångsmetallerna. Järn förekommer i allotroperna alfa- och gammajärn, ämnen som båda består av rent järn men med olika kristallstruktur. För oss människor har järnet varit viktigt,...

10 fakta du antagligen inte visste om silikon

10 fakta du antagligen inte visste om silikon

Silikon, även kallat silikonelaster, är ett samlingsnamn för i grunden oorganiska polymerer som är baserade på kedjor av kisel. Och för dig som tror att silikon bara är till för bröstimplantat får nog tänka om - för ämnet har en rad olika användarområden! Nedan finner...

10 fakta du antagligen inte visste om botox

10 fakta du antagligen inte visste om botox

Botox blir ett allt vanligare skönhetsingrepp världen över, framförallt i västvärlden. Idag tillhör injektioner av toxinet det absolut populäraste och vanligaste skönhetsingreppet hos både kvinnor och män. Men hur mycket vet du om giftet som sprutas in i dina muskler?...