1
1 point

Vitlök har genom historien haft ett nästan mytiskt rykte. Från att ha använts som skydd mot vampyrer i gamla legender till att vara en stapelvara i kök världen över, är vitlök en krydda som både fascinerar och förtrollar. Men bortom den skarpa doften och kraftfulla smaken döljer sig en rad spännande egenskaper som du kanske inte känner till. Så innan du plockar fram din vitlökspress, häng med när vi utforskar 10 fantastiska och oväntade fakta om denna välsmakande knöl – från folktro till supermat!

Vi har använt vitlök i över 4 000 år…

Vitlök har använts i minst 4 000 år och har en rik historia i flera kulturer. De äldsta fynden kommer från Mesopotamien, där vitlök användes både som mat och medicin. I det antika Egypten ansågs vitlök så värdefull att den placerades i faraonernas gravar. I Kina har vitlök länge varit en del av både kosten och medicinska traditioner, och i antikens Grekland och Rom konsumerades den av alla samhällsklasser, inklusive soldater som åt vitlök för styrka och mod. [källa]

Vitlök: En hjälte för hjärtat – men i måttliga mängder…

Studier har visat att vitlöksextrakt kan hjälpa till att sänka blodtrycket, och i vissa fall har det visat sig vara lika effektivt som vissa blodtryckssänkande läkemedel, särskilt vid mild till måttlig hypertoni. Vitlök har också en förmåga att sänka nivåerna av LDL-kolesterol, det som ofta kallas ”det dåliga kolesterolet”, samtidigt som det kan öka nivåerna av HDL-kolesterol, ”det goda kolesterolet”. Detta kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar.

Dessutom är vitlök rik på viktiga näringsämnen som vitamin C, vitamin B6 och mangan, och den innehåller antioxidanter som skyddar kroppen mot oxidativ stress. Sammanfattningsvis är vitlök en fantastisk tillsats i kosten som kan bidra till bättre hjärthälsa och allmänt välbefinnande. Men det betyder så klart inte att man ska överkonsumera vitlök (vilket du kan läsa mer om i nästa punkt). [källa]

Vitlök: En hjälte för hjärtat – men i måttliga mängder…

Detta kan hända om du överkonsumerar vitlök…

Precis som allt annat är det möjligt att även överkonsumera vitlök, vilket kan leda till negativa biverkningar. Även om vitlök har många hälsofördelar, kan för stora mängder orsaka problem. Att äta för mycket vitlök kan irritera magen och tarmarna, vilket kan leda till obehag, illamående, uppsvälldhet, gaser eller diarré.

Dessutom har vitlök naturliga blodförtunnande egenskaper, vilket kan vara fördelaktigt i måttliga mängder, men om du äter för mycket kan det öka risken för blödningar och blåmärken, särskilt om du redan tar blodförtunnande läkemedel. Vitlök är också känd för att orsaka dålig andedräkt och kroppslukt, och dessa effekter kan bli mer uttalade vid överkonsumtion.

Vissa människor kan vara allergiska mot vitlök, och överkonsumtion kan förvärra symtomen som hudutslag, andningssvårigheter eller till och med anafylaxi i sällsynta fall. Men å andra sidan bör man vara så pass klar i huvudet att man inte överkonsumerar vitlök om man vet med sig att man är allergisk mot det. [källa]

Studier har visat att vitlök hjälper till att minska risken för förkylning – och dessutom förkortar sjukdomsförloppet…

Flera studier har visat att vitlök och vitlökstillskott kan hjälpa till att minska risken för att drabbas av förkylningar samt förkorta sjukdomsförloppet. En specifik studie fann att personer som tog vitlökstillskott var 70% mindre benägna att bli förkylda, och om de blev sjuka, varade förkylningen kortare, med upp till 70% minskning i sjukdomens längd (!).

Det är dock viktigt att komma ihåg att inte alla studier har funnit exakt samma resultat, och effekterna av vitlök kan variera beroende på individ och omständigheter. Vitlökens hälsofördelar är dock väldokumenterade, och att inkludera mer vitlök i kosten – framförallt under vintern – kan vara ett gott sätt att stärka immunförsvaret. [källa]

Studier har visat att vitlök hjälper till att minska risken för förkylning – och dessutom förkortar sjukdomsförloppet…

Vitlök har använts historiskt för att behandla en rad olika hälsoproblem…

I antikens Grekland, Rom, Kina, Japan och Egypten användes vitlök inte bara som en del av kosten, utan främst för sina medicinska egenskaper. I många av dessa kulturer odlades vitlök mer för sina påstådda läkande krafter än som mat.

Vitlök användes för att behandla olika tillstånd, som bland annat artrit, envis hosta, insekts- och ormbett, parasiter och även som en tidig form av antibiotika. Dess antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper gjorde den till ett populärt botemedel mot många olika sjukdomar. [källa]

Den starka lukten av vitlök kommer från en förening som heter allicin…

När du hackar eller krossar vitlök, frigörs ett enzym som kallas alliinase. Detta enzym omvandlar ett naturligt förekommande ämne i vitlök som heter alliin till allicin. Allicin innehåller svavel, vilket är det som ger vitlöken dess karaktäristiska, starka lukt.

När du äter vitlök, absorberas allicin i ditt blodomlopp. Om du bara äter en liten mängd, kan det resultera i att din andedräkt får en märkbar lukt. Men om du äter tillräckligt mycket vitlök, kan även din svett börja lukta vitlök, eftersom svavelföreningarna utsöndras genom huden. [källa]

Det enklaste sättet att undvika lukten av vitlök är att äta mer vitlök…

Det här låter så klart jättemärkligt, men det ligger faktiskt en del sanning i det. Om du äter vitlök regelbundet kan du vänja dig vid lukten och därför uppleva att den inte är lika påtaglig. Det betyder dock inte att lukten försvinner för andra omkring dig, som kanske inte är lika vana vid vitlök.

Det är också en social aspekt i detta – om alla i din omgivning äter vitlök regelbundet, kan det vara mindre sannolikt att någon störs av lukten eftersom ni alla är vana vid den. Detta är kanske mer av en humoristisk observation än en strikt vetenskaplig sanning. Så om dina vänner har ont av din vitlöksdoftande andedräkt, kan du uppmana dem att själva bara äta mer. Problemet löst! [källa]

Det enklaste sättet att undvika lukten av vitlök är att äta mer vitlök…

Kina producerar nästan 80% av all världens vitlök…

Att Kina är världens största vitlöksproducent råder det ingen tvekan om, då landet står för hela 78,71% av all världens odling. Det innebär att Kina producerar över 22 miljoner ton med vitlök årligen. Detta kan jämföras med världens näst största vitlöksproducent, Indien, som ”bara” producerar drygt 1,7 miljoner ton, eller 6,04% av all världens odling. Trean på listan är Bangladesh, som står för 1,62% (461 970 ton) av all odling. [källa]

Årligen konsumerar vi människor globalt cirka 28,5 ton vitlök…

Den genomsnittliga svensken äter cirka 1 kilogram vitlök per år. Detta är en relativt låg konsumtion jämfört med vissa andra länder, särskilt i Medelhavsområdet där vitlök är en grundläggande del av matkulturen. Konsumtionen av vitlök i exempelvis Kina uppskattas till omkring 14,3 kilogram per person per år, vilket är avsevärt högre än vår genomsnittliga konsumtion här i Sverige. [källa]

Årligen konsumerar vi människor globalt cirka 28,5 ton vitlök…

Vitlök kan användas som ett naturligt bekämpningsmedel…

Vitlök har långvarigt använts för att bekämpa skadedjur och sjukdomar i trädgårdar och på odlingar. Hela vitlöksväxten kan användas för detta ändamål, men det vanligaste tillvägagångssättet är att använda vitlöksklyftor.

För att förbereda ett vitlöksbaserat bekämpningsmedel hackar eller krossar man vitlöksklyftor och blandar dem med vatten och några droppar diskmedel. Diskmedlet hjälper till att bryta ner vitlöksoljorna och fästa dem vid bladen. Blandningen får stå en tid för att extrahera vitlökens aktiva ämnen. Det resulterande extraktet är mycket effektivt och kan avskräcka eller döda en rad olika skadedjur och svampsjukdomar växter.

Denna typ av naturliga bekämpningsmedel är populär bland ekologiska trädgårdsmästare eftersom det är miljövänligt och inte innehåller syntetiska kemikalier. Kanske kan detta vara något för dig och din trädgård, om du har problem med mycket skadedjur? [källa]

Du kan även göra lim av vitlök…

Man kan använda vitlök till mycket, och historiskt sett har det även använts som en ingrediens i lim, särskilt för känsliga och detaljerade arbeten. I vissa kulturer, som under 1200-talet, användes vitlök som ett limalternativ av hantverkare.

Vitlökslim är särskilt användbart för finare arbeten, såsom förgyllning där man applicerar bladguld eller silver på objekt. Även om det inte är lika starkt som superlim, fungerar det bra för att fästa material som papper, läder eller glas. [källa]


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win