0

År 2022 börjar att lida mot sitt slut, och precis som alla föregående år har det hänt magnifika och betydelsefulla upptäckter även under årets gång. Vi på 10fakta.se tycker att det är hög tid att lista några av de mest betydelsefulla och intressanta nyheterna som har hänt under årets varv runt solen! Hela listan finner du nedanför, utan någon inbördes ordning!

Gåtan bakom multipel skleros kan vara löst…

Anledningen till att vissa människor utvecklar multipel skleros (även kallat MS) har gäckat forskarna i alla år, även om en hel uppsjö av olika teorier har lyfts fram. Nu kan man dock vara en bit på vägen till förståelse! Det är en forskargrupp i USA som har tagit blodprov på över tio miljoner militärer. Av dessa tio miljoner utvecklade 955 personer multipel skleros, varav ingen bar på herpesviruset EBV under de första blodproven. Efter utvecklad MS bar dock hela samtliga 35 personerna, som följdes upp, på herpesviruset EBV. Nu tror man att multipel skleros kan ha ett samband med det specifika herpesviruset, och man är i full fart att utveckla ett vaccin!

Fler hajarter ska skyddas från handel…

På ett globalt möte med över 180 deltagande länder (inklusive EU) lyftes frågan i november månad om handeln med hotade djurarter fram. Under mötet beslutades om en plan för att skydda 54 hajarter från illegal handel. Förhoppningarna är att minska handeln med hajfenor drastiskt, framförallt i Asien. Handel med hajar, i familjerna gråhajar och hammarhajar (på bilden nedanför), kommer framöver att kontrolleras noggrant av den internationella Cites-förordningen, som reglerar handeln med utrotningshotade djur och växter. Beslutet innebär att upp till 90% av hajarna som säljs på marknaden kommer att skyddas. 

Den enorma viljan hos svenskarna att hjälpa de krigsdrabbade i Ukraina…

Den 24 februari 2022 är ett datum vi sent kommer att glömma. Eller kanske aldrig, över huvud taget. Det var då Ryssland chockerade världen genom att genomföra en fullskalig militär attack mot sitt grannland Ukraina. Ryssarna trodde att de mer eller mindre bara skulle kunna kliva in i landet och bli emottagna med öppna armar – men riktigt så var inte fallet. Ukrainarna var fast beslutna om att försvara sitt land, och fick mer militärt och ekonomiskt stöd från omvärlden än vad någon (framförallt ryssarna) hade kunnat räkna med. Och det märktes inte minst från den svenska sidan. Enligt Röda Korset donerade svenskarna hela 450 miljoner kronor till organisationen för att hjälpa drabbade människor i Ukraina

Aborträtten stärks på flera håll i världen…

På många håll i världen är aborträtten för kvinnor hotad och omtvistad – för att bara nämna USA som ett av flera exempel. Men det går inte bara åt fel håll – tvärtom; rent generellt går det globalt åt rätt håll. Ett exempel på ett stort land där det går åt rätt håll är Indien. Där har högsta domstolen beslutat att samtliga kvinnor har rätt till abort till och med vecka 24 i graviditeten. Beslutet har av flera kvinnorättsorganisationer beskrivits som historiskt och ett steg framåt. Även i lilla San Marino har ett beslut fattats i rätt riktning! Från och med 1865 har det varit strikt förbjudet med abort, men nu tillåts man att göra abort fram till vecka 12.  Även om det kan tyckas låta som ett litet steg, så är det åtminstone ett steg i helt rätt riktning! 

ABBA gjorde comeback…

Till i stort sett allas glädje gjorde ABBA comeback i maj med sin första ”live”-show på 40 årABBA Voyage. Eller ja, den var live på sätt och vis. Vi fick ju se digitala 3D-avatarer som dansade runt på scenen istället. Men det spelade ingen roll. Det visuella var häpnadsväckande, setlistan med 20 spår var nära perfektion och kläderna var ännu mer gnistrande än vad man kunde förvänta sig! Chansen är stor att detta bara är början på vad den här typen av teknik kommer att göra för livemusik.

Zimbabwe inför ny medicin mot HIV…

Zimbabwe är ett av de länder där det finns flest rapporterade fall av HIV. Sedan 2002 har de AIDS-relaterade dödsfallen dock minskat med 84% och HIV-infektioner har minskat med hela 70% från år 2010. Men trots framstegen är Zimbabwe fortfarande ett av de länder med flest HIV-infektioner i världen. Därför anser vi att det är en oerhört god nyhet att landet i fråga har godkänt ett nytt HIV-förebyggande läkemedel under november månad i år, CAB-LA, som rekommenderades av Världshälsoorganisationen WHO i juli månad samma år.

Skottland först i världen med gratis mensskydd…

Skottland har blivit först i världen med att erbjuda alla gratis mensskydd till sina kvinnliga invånare. Från och med mitten på augusti i år måste lokala myndigheter och utbildningssamordnare enligt lag tillhandahålla gratis tamponger och bindor för alla som vill ha dem. Om du dessutom skulle ha svårt att hitta gratis mensskydd, så erbjuder regeringen en kostnadsfri app till telefonen, som talar om var det finns att hämta tamponger och bindor vid behov.

Århundrades största framsteg med fusionsenergi…

Den stora frågan för forskare har alltid varit hur man kan generera mer energi genom att tillföra en mindre mängd energi. Detta är aldrig något som vi tidigare har lyckats med – fram till nu! En grupp amerikanska forskare har väckt nytt liv i vad som hoppas kunna lösa energikrisen framöver. Fusionsreaktioner har hållit solen lysande i över fyra miljarder år. Målet med fusionsforskningen är, enkelt uttryckt, att bygga konstgjorda solar på jorden genom att återskapa en liknande kärnreaktion. I slutet på detta året tog man ett litet – men väldigt betydande – steg i rätt riktning. För första gången har forskare lyckats få ut mer energi från en fusionsreaktion än vad de tillfört – en så kallad nettoenergivinst. Vad detta framöver kommer att leda till återstår att se, men förhoppningarna är minst sagt gigantiska om att lösa vår planets energikris!

James Webb-teleskopet ger oss ledtrådar om livets uppkomst…

Redan under början av 2022 gjorde det nya rymdteleskopet James Webb häpnadsväckande upptäckter. Nytagna bilder av planeten Jupiters enorma röda fläck och de första bilderna på en planet utanför vårt solsystem, en så kallad exoplanet, är bara några av alla upptäckterna. Tack vare det nya och gigantiska teleskopet kan nu människan för första gången se både skarpare och djupare ut i vårt universum. Teleskopet kan blicka miljarder år tillbaka i tiden. Målet är att fånga ljus från de allra första stjärnorna och galaxerna som bildades efter ”Big bang”, för sisådär en 13,8 miljarder år sedan. Forskarna hoppas på att detta ska leda till en större förståelse om hur bland annat galaxer utvecklas. Och med tanke på vad James Webb-teleskopet har gjort under bara sitt första år hittills, tror vi starkt på att det kommer att uppstå fler spännande nyheter framöver! 

Nytt malariavaccin väcker hopp…

En grupp forskare vid universitetet Oxford kan vara ett nytt malariavaccin på spåret! Vaccinet har testats i kliniska studier hos barn från Burkina Faso, där det har visat sig vara effektivt till 80% (!). Varje år dör cirka 400 000 människor av malaria, där majoriteten är just barn. Att det hittills har varit svårt att utveckla ett vaccin mot malaria beror bland annat på att malariaparasiten genomgår flera stadier under sin livscykel. Därför måste också forskarna bestämma vilken del av parasitens livscykel som vaccinet ska rikta sig mot. 


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

0

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win