4
4 points

Avskogning är ett allvarligt och komplext problem som påverkar vår planet på många sätt. Tyvärr cirkulerar det många myter och missuppfattningar om avskogning som kan förvirra och vilseleda oss. I denna artikel avfärdar vi 10 vanliga myter om avskogning och avslöjar sanningen bakom dessa missuppfattningar. Genom att förstå verkligheten kan vi bättre ta itu med detta globala problem och arbeta mot en mer hållbar framtid.

Myt 1: De flesta träd huggs ner för papper eller trä…

Medan den växande efterfråganträ och virke utgör ett stort hot mot världens skogar, är den största drivkraften bakom avskogning faktiskt jordbruket. Detta innebär att den mat vi äter direkt bidrar till avskogning. I tropiska och subtropiska länder har jordbruket stått för 73% av avskogningen.

Största delen av avskogningen är kopplad till kött, sojabönor och palmolja. Köttproduktion är en särskilt betydande orsak till avskogning, eftersom stora områden av skog rensas för att ge plats åt betesmark för boskap, särskilt nötkreatur. Även stora ytor av tropisk skog tas bort för att marken ska kunna användas till odling av sojabönor som används för att föda upp grisar och kycklingar för vår konsumtion. [källa]

Myt 2: Avskogning är oundvikligt – det finns för många människor att mata…

Det mest tragiska med den avskogning som orsakas av vår mat är att denna förstörelse är helt meningslös. Vi behöver inte fälla fler träd för att försörja vår växande globala befolkning.

Först och främst slänger vi idag omkring 30% av den mat vi odlar globalt. Detta innebär att en enorm mängd av det land som används för att odla mat också går till spillo. Genom att slänga och slösa mindre skulle vi kunna mätta fler människor med samma mängd land.

Det finns också sättet vi använder marken på. Vårt nuvarande livsmedelssystem prioriterar kortsiktiga ekonomiska vinster framför långsiktiga allmännyttiga värden, som jordhälsa. Detta kortsiktiga perspektiv uppmuntrar ofta till dålig markförvaltning: otroligt nog är nu omkring en fjärdedel av all mark globalt nedbruten! Detta lägger press på våra skogar, eftersom systemet söker billiga, dåligt reglerade nya markområden att exploatera för ekonomisk vinning. Men genom att rätta till dessa ekonomiska incitament skulle mycket av denna nedbrutna mark kunna återställas. Faktum är att studier visar att så mycket som 2 miljarder hektar mark kan rehabiliteras, om bara den ekonomiska viljan skulle finnas där.

Slutligen kan en förändring i våra kostvanor också hjälpa oss att mätta fler människor med mindre mark. I den västerländska världen konsumerar vi för närvarande mycket kött, vilket kräver mycket mer mark att producera än växtbaserade livsmedel. Genom att äta mer växter (och mindre kött och mejeriprodukter) kan vi bättre maximera den mark som redan finns tillgänglig. Avskogning på grund av vår mat är inte oundviklig – det är ett val. [källa]

10 myter om avskogning du aldrig ska tro på

Myt 2: Avskogning är oundvikligt – det finns för många människor att mata…

Myt 3: Nötkött är den enda maten som orsakar avskogning…

Du har kanske sett bilder på skogar som har huggits ned för att ge utrymme åt nötkreatur för köttproduktion. Även om denna koppling kanske är mest känd, är kött långt ifrån den enda livsmedelstypen som orsakar avskogning.

Nästan hälften av den globala avskogningen orsakas av utvidgning av grödor, och sojabönor är den största boven. Men det mesta av denna soja konsumeras inte direkt av oss; faktiskt används mer än 80% av sojan för att föda djur – särskilt fjäderfä och grisar.

Det betyder att när vi äter kyckling, till exempel, kan det indirekt ha orsakat avskogning – skogar eller andra värdefulla ekosystem kan ha röjts för att odla soja, för att föda kycklingar, för att föda oss.

Förutom kött och mejeriprodukter finns palmolja i nästan 50% av de förpackade produkter vi hittar i livsmedelsbutiker: allt från pizza, munkar och choklad till deodorant, schampo, tandkräm och läppstift. Ansvarslös palmoljeproduktion har varit – och fortsätter att vara – en stor drivkraft för avskogning av några av världens mest biologiskt mångfaldiga skogar, särskilt i Indonesien och Malaysia som tillsammans står för ungefär 85% av världens palmoljeproduktion. Den obegränsade expansionen under de senaste årtiondena har förstört livsmiljöer för redan utrotningshotade arter som orangutangen, pygméelefanten och den sumatranoshörningen. [källa]

Myt 4: Att bojkotta produkter som innehåller palmolja hjälper till att stoppa avskogningen…

Att bojkotta produkter som innehåller palmolja – antingen genom att undvika dem i våra inköp eller genom att uppmana företag att inte använda det – kan få oavsiktliga konsekvenser för både människor och planeten.

Problemet är inte palmoljan i sig, utan hur och var den odlas som behöver förändras. Palmolja är en oerhört effektiv och produktiv gröda som producerar mer olja per areal än någon annan motsvarande vegetabilisk oljegröda. Globalt sett tillgodoser den 35% av världens efterfråganvegetabilisk olja med endast 10% av den globala arealen som används för att odla vegetabiliska oljor. För att få samma mängd vegetabilisk olja från motsvarande grödor som soja eller kokosnöt kan kräva mellan 4 och 10 gånger mer mark, vilket bara skulle flytta problemet till andra delar av världen och hota andra livsmiljöer och arter.

Att bojkotta palmolja kan därför leda till mer avskogning snarare än mindre. Vi behöver därför att företag endast använder hållbar palmolja som respekterar och skyddar både människor och natur, och vi bör bojkotta de företag som inte gör det! Bilden nedanför visar hur ett fält kan se ut där man odlar palmolja i Indonesien. [källa]

10 myter om avskogning du aldrig ska tro på

Myt 4: Att bojkotta produkter som innehåller palmolja hjälper till att stoppa avskogningen…

Myt 5: Jag köper bara närodlat kött, så det är inga problem…

Att köpa svenskt kött är ett bra val – det stöder våra svenska bönder och minskar onödiga flygkilometer. Men det finns ingen gratis lunch, och även kött som är uppfött här i Sverige kan vara kopplat till förstörelsen av tropiska skogar.

En stor del av problemet är vad våra livsmedel får att äta. Sojabönor – en proteinrik böna som odlas i värdefulla livsmiljöer i Sydamerika – används för att föda upp kycklingar och grisar (inklusive här i Sverige) för att ge oss kött, mejeriprodukter och äggprodukter. Det är denna kedja som gör att även svenskt kött bidrar till avskogning och förstörelse av livsmiljöer.

80% av de sojabönor som produceras globalt används för att föda djur för att möta vår globala hunger efter kött- och mejeriprodukter, inklusive de vi hittar i våra matbutiker. Så kyckling och bacon i våra butiker kan mycket väl bidra till global avskogning, utan att vi är medvetna om det. [källa]

Myt 6: Vi kan bara lösa problemet med avskogning om vi alla blir veganer…

Det är varje individs rätt att göra sina egna kostval, och vi säger inte att alla måste bli vegetarianer eller veganer – men att äta en mer växtbaserad kost är ett bra sätt att ha stor påverkan och upptäcka nya, smakfulla livsmedel! Vi kan dock också använda vår mark mer effektivt medan vi fortsätter att äta kött och mejeriprodukter (även om många kanske väljer att minska mängden).

Generellt sett är animaliska proteiner (inklusive kött, fisk, mejeriprodukter och ägg) mer resurskrävande att producera än växtbaserade livsmedel. Men det är inte bara kött- och mejeriprodukter som orsakar avskogning – exempelvis är ohållbar palmolja en stor drivkraft bakom avskogningen av några av världens mest artrika skogar. [källa]

Myt 7: Detta är ett problem för livsmedelsföretagen att reda ut…

Vår värld är hotad som aldrig tidigare och vi måste agera med brådska. Även om vissa företag har gjort framsteg på vissa områden, går det inte tillräckligt snabbt för att vi ska kunna undvika klimat- och naturkrisen. Företagen kan inte lösa detta på egen hand.

Frivilliga insatser från företag har hittills gett endast små och fragmenterade resultat. Även om flera globala företag har lovat att eliminera avskogning från sina leverantörskedjor, är endast en liten del, endast 1%, faktiskt på väg att uppfylla det målet.

Även om det inte är upp till livsmedelsföretagen ensamma, har företag en viktig roll i att förespråka en lagändring. Livsmedelsföretag som verkar internationellt kan också hjälpa till att kräva bättre standarder i de olika länder där de producerar och säljer. [källa]

10 myter om avskogning du aldrig ska tro på

Myt 7: Detta är ett problem för livsmedelsföretagen att reda ut…

Myt 8: Avskogningen kommer att lösas genom att individer undviker vissa livsmedel eller märken…

Även om vi alla kan göra vår del – till exempel genom att endast köpa produkter eller från varumärken som använder hållbar palmolja – är det tyvärr inte alltid så enkelt.

För många produkter och ingredienser finns det helt enkelt inget sätt att veta var avskogning döljer sig i vår mat. Kycklingen vi äter, till exempel, kan ha uppfötts på soja som odlats på avskogad mark i Sydamerika, eller så kanske den inte har det – vi har ingen möjlighet att veta.

Men även om det fanns ett pålitligt sätt att veta vilka produkter som orsakar avskogning, borde det inte vara ett val vi behöver göra. Ingen borde behöva kontrollera om maten de köper bidrar till förstörelsen av några av våra mest värdefulla platser.

Därför behöver vi att den svenska regeringen stoppar försäljningen av produkter som orsakar avskogning, så att ingen behöver ta det här beslutet. [källa]

Myt 9: Den svenska regeringen kan inte göra någonting – det är utländska regeringar som måste agera…

Även om detta utan tvekan är ett globalt problem, kan och bör vår regering göra sin del. Förstörelsen av några av våra mest värdefulla livsmiljöer – från Amazonas och Cerrado i Brasilien till de tropiska regnskogarna i Sydostasien – kommer att påverka oss alla. Från de förödande förändringarna i klimatet till nedgången av några av våra mest ikoniska djurarter, behöver vi alla arbeta för att stoppa avskogningen.

Vår mat här i Sverige bidrar till problemet – och endast brådskande och modiga åtgärder från vår regering kan stoppa detta. Genom att avsluta avskogningen i våra produkter kan vi leda världen i kampen för att rädda våra skogar. Den svenska regeringen har en unik möjlighet att inspirera världsledare vid varje kommande globalt evenemang och bör använda alla tillgängliga verktyg, inklusive handelsavtal, för att göra detta till ett globalt åtagande. Tillsammans kan vi stoppa avskogningen över hela världen. En liten röst kan bli stor. [källa]

10 myter om avskogning du aldrig ska tro på

Myt 9: Den svenska regeringen kan inte göra någonting – det är utländska regeringar som måste agera…

Myt 10: Det finns inget som jag kan göra åt avskogningen…

Även om det kan kännas som ett stort problem finns det många sätt som var och en av oss kan bidra på. Genom att agera tillsammans kan vi åstadkomma något riktigt kraftfullt – tillsammans kan vi omvandla vårt livsmedelssystem och stoppa avskogningen i vår mat en gång för alla.

Oavsett om det handlar om att uppmana våra beslutsfattare att agera, öka medvetenheten eller ändra dina personliga kost- och shoppingvanor, kan vi alla göra något för att kämpa för våra fantastiska skogar och det djurliv som lever där. Inaktivitet är inget alternativ. [källa]


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
5
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
4
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
4
win