Apelsin är ett träd inom citrussläktet, som även är namnet på trädets orangefärgade frukt. Det är ingen naturligt förekommande art, utan snarare en hybrid mellan pompelmus (C. maxima ) och småcitrus (C. reticulata). Vanligtvis brukar frukten figurera som ansiktet utåt för just C-vitamin, men i själva verket är apelsin inte den frukt som ens är i närheten av att innehålla mest C-vitamin, jämfört med många andra frukter. Nedan finner du ytterligare tio fakta som du bör känna till om denna högt uppskattade frukt som vi kallar för apelsiner!
Apelsiner dominerar citrusmarknaden…
Apelsiner utgör cirka 60% av den totala citrusproduktionen i världen. De följs av mandariner, citroner och grapefrukt. [källa]
Närmare 80% går dock till annat…
Dock säljs bara cirka 20% av den totala apelsinskörden som hel frukt, medan resten används vid beredning av konserver, apelsinjuice och extrakt. [källa]
Låt dig inte luras – de kan vara färgade…
Som en subtropisk frukt som växer i tempererade klimat blir apelsinerna i regel orange. Men för de som odlas i tropikerna bevaras deras klorofyll och de tenderar att förbli gröna istället. För att få apelsiner till den ljusa färg som vi känner igen från butikerna kan frukten utsättas för etylengas, belagd med vax, och ja – till och med vara färgade! [källa]
Därför bör du aldrig kasta bort skalet…
Du har säkerligen avnjutit många apelsiner genom årens gång, men vad gör du med skalet? Skalet kan bland annat användas för att göra godis eller apelsin-te. Det kan också användas hemma som ett naturligt rengöringsmedel. I Jamaica använder befolkningen apelsinskal för att avlägsna fett och oljefläckar. Det kan också användas som ett naturligt läkemedel för att sänka blodtrycket, depression och ångest med mera. [källa]
Apelsinträd är gröna – året runt…
Visste du att apelsinträd är ett vintergrönt träd? Detta innebär att trädets löv förblir gröna under hela året runt. Gamla löv ersätts med nya löv, vilket gör att växten alltid är grön till utseendet. [källa]
88% ren C-vitamin…
88% av apelsinen består av C-vitamin. Resten av frukten ger andra vitaminer och mineraler, som vitamin A, vitamin B1, vitamin B6, vitamin D, folat, kalium och vitamin B-12. Trots att frukten består av 88% C-vitamin, så är den långt ifrån att vara den C-vitaminrikaste frukten som existerar. [källa]
Världens tredje mest populära smak…
Du kan finna smak av apelsin i godis, glass, läsk, efterrätter – ja, listan kan egentligen göras hur lång som helst. Sanningen är den att apelsinsmak är det tredje mest populära smak som existerar – efter choklad och vanilj. [källa]
Hjälper till att förhindra njursten…
Apelsiner har en bra mängd citronsyra och citrater. Detta hjälper bland annat till att förhindra bildningar av njurstenar. Så om du vill slippa njursten bör du med andra ord äta mer apelsin! [källa]
De första apelsinträden planterades i Kina…
Kina anses vara det land där de första riktiga apelsinträden planterades. Sedan dess finns det nu cirka 600 olika apelsinsorter. Det svenska namnet apelsin kommer från medeltida nederländska och tyska ”appelsina/appelsine”, som betyder ”äpple från Kina”. Detta namn skall i sin tur inte förväxlas med det engelska Chinese apple, som har använts för frukten granatäpple. [källa]
Staden Sao Paulo i Brasilien producerar mer än hela Kina…
Brasilien är utan tvekan världens största apelsinproducent. Bara i den brasilianska staden Sao Paulo produceras det mer apelsiner än vad det gör i det land som producerar näst mest apelsin: Kina. Årligen produceras det närmare 70 000 000 ton med apelsiner världen över. [källa]