2
2 points

Fikon – en liten frukt med stort inflytande! Även om den ofta ses som en söt och saftig godsak, bär fikonet på en hel del överraskningar som du kanske inte visste om. Från dess historia som en symbol för välstånd till de dolda fördelarna för din hälsa, finns det så mycket mer att upptäcka. I den här artikeln ger vi dig 10 fascinerande fakta som kommer få dig att se fikon i ett helt nytt ljus. Häng med och lär dig varför denna gamla frukt förtjänar mer uppmärksamhet än du tidigare trott!

Fikonträd är 80 miljoner år gamla – de har sett saker…

Fikonträd är otroligt gamla och tros ha funnits i omkring 80 miljoner år. De överlevde sannolikt den femte massutrotningen som utplånade alla icke-flygande dinosaurier. Fikon är därför tuffare än en Tyrannosaurus Rex!

Ursprungligen kommer fikon från norra eller västra Asien, och det är troligt att de var de första frukterna som människor började odla. Fikonträd har hittats i neolitiska bosättningar från omkring 5000 f.Kr., och sumeriska stentavlor från 2500 f.Kr. nämner fikon som en ingrediens i matlagning. Genom greker och romare spreds fikon till Medelhavsområdet, och på 1500-talet blev de populära även i Kina och England. [källa]

Fikon och fikonsteklar behöver varandra för att överleva…

Fikonträd och fikonsteklar (fig wasps på engelska) har en mycket speciell och ömsesidig beroenderelation till varandra, vilket är ett fantastiskt exempel på samutveckling. Varje art av fikonträd har sin egen specifika art av fikonstekel, som är den enda insekten som kan pollinera fikonblommorna. Dessa små steklar lever och fortplantar sig i fikonblommorna och kan inte överleva utan trädet.

Fikonträden har också utvecklat en imponerande genetisk variation, vilket har hjälpt dem att överleva i tusentals år. Eftersom det finns över 750 fikonarter, finns det också en mycket stor mängd fikonsteklar. Denna unika relation mellan fikonträd och fikonsteklar är avgörande för ekosystemet, och många andra djur och fåglar, hela 1 274 arter, är också beroende av denna samverkan för föda och livsmiljö.

På bilden nedanför ser du hur en fikonstekel kan se ut. [källa]

Fikon och fikonsteklar behöver varandra för att överleva…

Importerades från första början till Storbritannien av romarna – eller…?

Det har länge funnits en uppfattning om att romarna tog med sig fikonträd när de invaderade Storbritannien, särskilt under deras erövring av landet 54 f.Kr., 55 f.Kr. eller 43 e.Kr. Detta bygger delvis på fynd av fikonfrön vid utgrävningar av romerska bosättningar i Storbritannien. Men det ger oss inte något definitivt bevis på att träd planterades, eftersom det inte finns några bevis på att fikonsteklar, som behövs för pollineringen, fanns i Storbritannien vid den tiden.

Vissa arkeologer spekulerar i att de frön som har hittats kan ha pollinerats av fikonsteklar från andra länder där dessa insekter förekom, som nuvarande Italien, vilket skulle innebära att frukterna kan ha kommit från torkade fikon importerade från länder där fikonsteklar fanns. Så även om det är möjligt att romarna kan ha importerat fikon, finns det inte tillräcklig bevisning för att säga det med säkerhet. [källa]

George Washington älskade att använda fikon i sina metaforer…

USA:s första president, George Washington, använde ofta fikonträd och vinstockar som metaforer i sina brev. Han refererade till den bibliska frasenBut they shall sit every man under his own vine and under his fig tree; and none shall make them afraid”, och uttryckte det som en vision om fred och självständighet för hans folk, särskilt hans soldater, när de skulle kunna dra sig tillbaka till sitt eget land för att leva i trygghet.

Washington hade också fikonträd på sin Mount Vernon-egendom. Han lät plantera träd i sin nedre trädgård 1798. När han drog sig tillbaka från sitt presidentskap, skrev han till Marquis de Lafayette och använde metaforen i sitt brev: ”I have once more retreated to the shades of my own Vine and Fig tree, where I shall remain with best vows for the prosperity of that country for whose happiness I have toiled many years.” [källa]

George Washington älskade att använda fikon i sina metaforer…

”Den förbjudna frukten” i den bibliska berättelsen om Adam och Eva var sannolikt inte ett äpple – utan ett fikon…

Fikon har en lång och viktig roll i många världens religioner, som bland annat islam, judendom, kristendom och buddhism. När det gäller den bibliska berättelsen om Adam och Eva och den ”förbjudna frukten”, är det faktiskt en populär teori att det inte var ett äpple, som ofta antas, utan att det troligen var ett fikon.

Denna teori kommer från tolkningar av det latinska ordet malum, som kan betyda både ”äpple” och ”ondskap”. En del forskare och teologer menar att medeltida översättare, när de översatte Bibeln till engelska, misstolkade detta ord och valde ”äpple” istället för en mer exakt term. Vissa judiska lärde och akademiker har föreslagit att den förbjudna frukten faktiskt var ett fikon, och det har också kopplats till det faktum att Adam och Eva använder fikonblad som kläder efter att ha ätit den förbjudna frukten, vilket gör att figuren av ett fikon i den bibliska berättelsen är betydelsefull.

Michelangelo valde också att måla en fikonträd i sin skildring av skapelsenSixtinska kapellets tak, vilket ger ytterligare stöd åt denna tolkning. Det är dock fortfarande en fråga om debatt bland forskare och det finns ingen definitiv konsensus om vilket frukt det verkligen var. Eller var det ens någon alls? [källa]

Kungen, ärkebiskopen och fikonträdet…

Det första dokumenterade fikonträdet i Storbritannien planterades troligtvis av kardinalen Reginald Pole, en katolsk ledare som återvände från sin exil i Italien1500-talet. Pole var en stark motståndare till Henrik VIII:s reformer, vilket ledde till att han tvingades leva i exil under en lång period. När han återvände till England planterade han ett fikonträd i trädgårdenPalace of Lambeth omkring 1552. Det är troligt att sorten var White Marseilles, en sort som fortfarande odlas i Storbritannien idag. Pole var även känd för sitt intresse för trädgårdsarbete, och trädet blev en del av hans historiska arv. [källa]

Så myntades frasen ”inte ens fikon värt”…

Under 1700-talet blev fikonträd mycket populära bland den brittiska aristokratin, som odlade dem på de södervända väggarna på sina herrgårdar. Fikon, som var en delikatess för överklassen, introducerades i flera olika varianter från Frankrike, Spanien och Italien, bland annat Brunswick, Brown Turkey och White Marseilles.

Den brittiska allmogen delade dock inte aristokratins entusiasm för fikon. Frukten betraktades som en exklusiv lyxvara, och vanliga människor såg inte riktigt charmen i den. De hånade den ”märkliga” aristokratiska delikatessen och myntade uttrycket ”not worth a fig” (”inte ens fikon värt”) för att beskriva något som ansågs vara av litet eller inget värde. [källa]

Så myntades frasen "inte ens fikon värt"…

I Hongkong hade man förr en tradition som inkluderade önskningar och fikonträd – fram tills den blev förbjuden 2005…

I Hongkong fanns det en tradition där fikonträd ansågs vara hem för andar, och två specifika fikonträd var kända som ”önsketräd”. Under nyår och andra festivaler brukade människor skriva sina önskningar röd eller gul papper, fästa dem på ett snöre och knyta snörets andra ände till en apelsin, som sedan kastades upp i trädet. Om önskningen fastnade i trädet troddes det att den skulle gå i uppfyllelse, och ju högre upp i trädet önskningen fastnade, desto mer sannolikt var det att den skulle bli verklighet.

Tyvärr orsakade vikten av alla dessa önskningar ett problem. 2005 bröt en gren av ett av träden av och skadade två personer, vilket ledde till att den lokala regeringen förbjöd traditionen och ersatte de verkliga träden med konstgjorda, mer hållbara träd. [källa]

Näshornsfåglar har som en egen ”förlossningsavdelning” i träd, där de blir matade med fikon av hanen…

Näshornsfåglar, som finns i Afrika och Sydostasien, har ett ovanligt och fascinerande sätt att bo under sin fortplantningstid. När honorna är redo att lägga ägg, stänger de sig själva inne i trädets stam, vanligtvis i ett hål eller en liten öppning. Detta kan pågå i 90-130 dagar.

Under denna period tar hanarna hand om honorna och ungarna genom att föda dem med fikon, som de för in genom en smal öppning i barken. Det är en typ av ”förlossningsavdelning” för näshornsfåglar, där honorna är säkra från rovdjur och får mat och skydd under den långvariga inkubationen.

En bild på hur en näshornsfågel ser ut under inkubationen finner du nedanför. [källa]

På sätt och vis kan man säga att frukten är ut-och-in…

Fikonblomman är faktiskt inuti frukten, vilket gör att de inte pollineras på samma sätt som andra frukter. Fikonsteklar går in i fikonet genom en liten öppning, lägger sina ägg i blommorna och sprider pollen. När äggen kläcks lämnar de små fikonsteklarna fikonet, och de befruktade blommorna producerar frön.

Trots att man kan undra om man äter döda fikonsteklar, är det mycket osannolikt. Vi äter kvinnliga fikon, där inga ägg läggs. Om en fikonstekel råkar komma in, dör den och bryts ner av fruktens enzymer. Den ”krispiga” känslan kommer därför från frukten – utan några insektsrester. [källa]


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win