Paprika är en sortgrupp inom arten spanskpeppar, med det botaniska namnet ”Capsicum annum var. grossum”. På senare år har framförallt privata paprika- och chiliodlingar näst intill exploderat i popularitet här i Sverige. Oavsett om du föredrar den söt, kryddig eller rostad, kommer du att bli förvånad över alla de överraskande fakta som gömmer sig bakom dess glänsande skal. Här är 10 roliga och oväntade fakta om paprika som garanterat kommer att krydda din kunskap!
Paprikans olika färger betyder inte olika sorter…
Paprikans färg visar vilket mognadsstadium den befinner sig i och innebär inte att det är olika sorter. En grön paprika är omogen och har en något bitter smak samt lägre sockerhalt jämfört med mogna paprikor. När den fortsätter att mogna blir den gul eller orange och får en sötare smak och högre näringsvärde. Till sist blir paprikan röd, vilket betyder att den är helt mogen. Den röda paprikan är den sötaste och är också rikare på vitaminer som C-vitamin och A-vitamin. Trots att alla färger egentligen är samma grönsak, har varje mognadsstadium sina unika egenskaper. [källa]
Paprikan härstammar från Mexiko…
Paprika, liksom andra arter i chilifamiljen, härstammar från Mexiko och Centralamerika. Pepparfrön infördes till Europa av Christofer Columbus, troligen under hans andra resa 1493. Därefter spreds paprikan snabbt till andra delar av Europa, Afrika och Asien och blev en populär gröda på många håll.
Mexiko fortfarande en av de främsta producenterna av paprika, men Kina är den överlägset största producenten i världen idag. Kina står för en betydande del av den globala produktionen och exporten av både färsk paprika och paprikapulver. [källa]
Det gäller att beställa rätt när du är i Italien…
”Pepperoni” är det italienska ordet för ”paprika”, och om du beställer en ”pepperoni-pizza” i Italien får du alltså en pizza med skivad paprika på istället. Det kan vara värt att ha i åtanke om du ska ut och semestra till Italien inom en snar framtid och vill prova en pizza från härkomstlandet. [källa]
Paprikans ”utväxter” har inget med dess ”kön” att göra…
Paprika är inte könsbaserad och har inte kön på samma sätt som människor eller djur. Idén om att hanar skulle ha tre ”utväxter” och honor fyra är en myt som fått spridning genom sociala medier. I själva verket är antalet utväxter eller ”bulor” på undersidan av paprikan relaterat till dess genetik och tillväxt, och har ingen som helst koppling till kön. Paprikor reproducerar sig genom blommor som innehåller både han- och honorgan, så varje enskild planta kan producera frukter utan att vara uppdelad i hanar och honor. [källa]
Paprika räknas som en grönsak i kulinarisk miljö – men är egentligen en frukt…
Paprika är botaniskt sett en frukt eftersom den utvecklas från blomman och innehåller frön. Men i kulinariska sammanhang behandlas den som en grönsak, precis som tomater. Denna förväxling uppstår eftersom vi vanligtvis använder paprika och tomater i matlagning på samma sätt som andra grönsaker, till exempel i sallader, grytor och såser. Så även om de är frukter ur ett botaniskt perspektiv, anses de vara grönsaker i köket. [källa]
Paprika kan användas för att hjälpa till att förhindra inflammation…
Paprika innehåller en antioxidant som kallas kapsaicin, som har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, även om det är i lägre mängder än i chilifrukter. Dessutom har paprika också en hög halt av karotenoider, som är föreningar som kan stödja immunsystemet och bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar. Så, förutom att vara läcker och färgglad, kan paprika vara ett hälsosamt tillskott i din kost! [källa]
Därför är inte paprikan stark…
Paprika är den enda medlemmen av släktet Capsicum som inte producerar capsaicin, ämnet som ger chilifrukter deras starka smak. Detta beror på en recessiv gen som hindrar produktionen av capsaicin, vilket gör paprikor milda och utan den starka smaken som är karakteristisk för andra chilipeppar. Denna gen upptäcktes faktiskt i Ungern, där paprika är en mycket populär och viktig del av det kulinariska arvet. Tack vare denna recessiva genvariant är de sötare och mer användbara i ett bredare spektrum av maträtter jämfört med sina kryddiga släktingar. [källa]
En enda paprika ger 300% av ditt dagliga C-vitaminbehov…
En paprika har en av de högsta nivåerna av C-vitamin av alla frukter och grönsaker. En enda stor röd paprika ger mer än 300% av ditt dagliga C-vitaminbehov och har tre gånger mer C-vitamin än en apelsin. Ändå är det apelsiner som ofta skyltas för reklam av C-vitamin. Märkligt, va? [källa]
Användes förr som medicin i Kina…
I traditionell kinesisk medicin användes paprika som behandling för vissa medicinska tillstånd, som exempelvis dålig blodcirkulation, matsmältningsbesvär, aptitlöshet, svullnad, frostskada och matsmältningsproblem. [källa]
Så fick paprikan sitt namn…
Namnet paprika kommer från det ungerska ordet för peppar, som i sin tur har sitt ursprung från serbokroatiska papar (peppar) och latinets piper. [källa]