Flodhästar (Hippopotamidae på latin) är en familj i ordningen partåiga hovdjur. Idag finns bara två arter i var sitt släkte kvar, varpå bägge arterna lever i Afrika, söder om Sahara. Familjen uppkom för cirka 20 miljon år sedan. Under pleistocen fanns dock flodhästar i Europa, Asien och Afrika. Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om de stora vattendjuren!
Deras känsliga hud gör att de gärna håller sig i vattnet…
Visst kan flodhästar simma, men oftast står de gärna på ytor under vattnet som sandbankar. De tillbringar större delen av dagen i vattnet för att skydda sin känsliga hud från solen.
Svettas rött…
De utsöndrar en oljig röd substans som fungerar som en fuktighets- och solkräm och skyddar dem från bakterier. Detta gör också att det ser ut som att de svettas blod.
Kan hålla andan i flera minuter…
Även om flodhästar kan hålla andan i ungefär sju minuter, dyker de flesta vuxna flodhästarna upp till ytan igen mellan tre till fem minuter för att andas. Detta är en automatisk process. Även en sovande flodhäst tar sig upp till ytan regelbundet för att andas utan att väckas.
Kan stänga ute vattnet…
De kan stänga sina näsborrar och öron för att hindra vatten från att komma in. Det är därför flodhästkalvar kan dia både på land eller under vattenytan.
Ett öppet gap betyder fara…
En öppen mun är inte en gäspning, som det kan tyckas se ut som, utan är för att tilldela en varning. Du kommer bara att se flodhästen ’gäspa’ medan de befinner sig i vattnet, eftersom de bara är territoriella i vatten. De markerar likväl sitt territorium genom ett ”tutande” eller ”grymtande” ljud.
Kan bli uppemot 40 år gamla…
Ungdjuren blir könsmogna först efter några år och en flodhäst kan bli uppemot 40 år gammal. I fångenskap brukar de i regel leva till närmare 50 år. Dräktigheten varar bara i 6-8 månader, vilket räknas som relativt kort i jämförelse med arternas storlek.
Äter till största delen gräs…
Flodhästarna brukar komma upp ur vattnet under en period på fyra till fem timmar på nätterna för att beta. Arten flodhäst äter främst gräs och dvärgflodhästen även löv, unga växtskott, frukter och liknande. Vid ätandet brukas inte fram- eller hörntänder utan istället läpparnas skarpa kant.
Farliga och aggressiva…
Flodhästen anses vara en av de farligaste djuren i Afrika och de är mycket aggressiva. Deras hörntänder (som är sylvassa) används i strider.
Tredje störst…
Flodhästen är det tredje största landdäggdjuret på jorden, efter elefanten och den vita noshörningen.
Navelsvin antagligen inte så nära släkt som man tidigare har trott…
Flodhästen närmaste levande släktingar är valar och tumlare! Navelsvin betraktades länge som flodhästarnas närmaste släktingar, men idag betvivlas detta av de flesta forskarna.