2
2 points

Jordnötssmör är ett livsmedel tillverkat av malda rostade jordnötter, ofta med en tillsats av mindre mängder olja, socker och salt. Jordnötssmör används som pålägg framförallt i USA – till exempel tillsammans med sylt i den klassiska peanut butter and jelly sandwich – men har på senare år även vuxit sig större även här i Sverige. Kanske är detta ett pålägg som du äter till dina frukostmackor? I så fall bör du känna till dessa tio fakta om just jordnötssmör!

Amerikanarna är hårda kring reglerna för sitt jordnötssmör…

USA måste jordnötssmör innehålla minst 90% med jordnötter, annars måste det istället kallas för ”jordnötspålägg”. Och ”jordnötspålägg” kommer man inte lika långt med i ett redan så inarbetat namn som just jordnötssmör är. [källa]

Nederländare har dock ett annat ord för det…

Jordnötssmör på nederländska kallas ”jordnötsost”, eftersom ordet ”smör” endast är tänkt att användas till produkter som innehåller mejeriprodukter[källa]

Var tänkt som något helt annat från början…

Modernt jordnötssmör uppfanns dock som en proteinkälla för människor utan tänder. Att det skulle bli ett utsökt smörgåspålägg för majoriteten av människor hade utvecklaren nog aldrig direkt räknat med. [källa]

Så förknippas pålägget med Alzheimers…

Individer som har diagnostiserats med Alzheimers sjukdom kan förlora förmågan att kunna känna lukten av jordnötssmör. Läkare har därför – framförallt i USA – tagit fram ett ”Peanut Butter Test”, som kan ge en tidig indikation på sjukdomen. [källa]

Så lite äter vi européer av det…

Även om pålägget har börjat att växa sig större utanför USA:s gränser, så äter en genomsnittlig europé fortfarande mindre än en matsked amerikanskt jordnötssmör på ett helt år. [källa]

950 000 burkar dumpades i New Mexico…

950 000 burkar med jordnötssmör dumpades i en deponi i New Mexico efter att den amerikanska detaljhandelsjätten Costco vägrade att ta emot transporten. Det totala värdet av de 950 000 burkarna uppkom till 2,6 miljoner dollar[källa]

Tysk forskare gjorde diamant av pålägget…

Genom att använda mer tryck än vad som finns i jordens kärna, lyckades en forskare vid Tysklands Bayerisches Geoinstitut göra diamantädelstenar av jordnötssmör. Forskaren Dan Frost noterade att vätet som är bundet till jordnötssmörets kol gör processen rörigare – och att processen är extremt långsam[källa]

Förr var det rena rama lyxpålägget…

Jordnötssmörmackor var en gång reserverade för de finaste terummen i New York City eftersom jordnötssmör var en sällsynthet och exklusivitet, och därmed en delikatess; det parades till en början med en mängd olika livsmedel, som exempelvis pimentoostsellerivattenkrasse och på rostade kex[källa]

Lider du av arachibutyrofobi…?

Och självklart finns det även fobier kopplat till detta populära pålägg! Arachibutyrofobi är rädslan för att jordnötssmör fastnar i gommen[källa]

Lyser i mörkret! Testa enkelt själv hemma…

Om pålägget exponeras och utsätts för ett intensivt ljus kommer det att börja lysa i mörkret. Du kan prova detta själv genom att sätta en burk med pålägget i ett mörkt rum och sen lysa intensivt mot burken med en ficklampa. När du sedan släcker ficklampan kommer jordnötssmöret att lysa för en kort stund i mörkret. [källa]


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win