2
2 points

Månen har fascinerat mänskligheten i tusentals år, och den är fortfarande ett av de mest mystiska och spännande objekten på himlen. Trots att vi har skickat människor dit och utforskat dess yta med avancerade rymdfarkoster, finns det fortfarande mycket som förblir okänt eller överraskande för många av oss. Här presenterar vi tio galna fakta om månen som kommer att utmana din uppfattning och kanske till och med få dig att se vår närmaste himlakropp med helt nya ögon. Förbered dig på att bli förvånad!

Vem äger månen, egentligen…?

Under 1960-talet, när USA och Sovjetunionen tävlade om att erövra rymden, förutsåg Förenta nationerna (FN) att frågor om äganderätt till månen och andra himlakroppar skulle uppstå. För att klargöra reglerna och undvika en ”finders keepers”-situation, antog FN år 1967 Outer Space Treaty” (Fördraget om yttre rymden).

Outer Space Treaty fastställer att månen och andra himlakroppar inte kan ägas av någon enskild nation eller person och att utforskning och användning av yttre rymden, inklusive månen, ska vara till nytta för alla länder. Fördraget förbjuder också militära aktiviteter på himlakroppar och fastslår att rymden ska användas endast för fredliga ändamål. Med andra ord finns det ingen enskild ägare till månen. [källa]

USA var inte först med att landa på månen…

Rubriken är förvisso lite sanning med modifikation, för visst var USA först med att landa på månen med en besättning, som de gjorde under Apollo 11-resan 1969. Men Sovjetunionen var faktiskt först med att ta sig till månen med hjälp av en obemannad farkost (Luna 2). Detta gjorde man redan 10 år innan månlandningen ägde rum. Likaså var Sovjetunionen också först med att mjuklanda på månen, vilket de gjorde både med Luna 9 och Luna 12 år 1966 respektive 1967. Nedanför ser du en bild på rymdfarkosten Luna 2. [källa]

USA var inte först med att landa på månen…

Det kan bli ruskigt kallt på månen…

Vad vore lite intressant fakta om månen utan att ens nämna dess temperatur? Månen har inte en atmosfär som skyddar den från extrema temperaturer som jorden har. På grund av avsaknaden av atmosfär varierar temperaturerna på månen dramatiskt mellan solbelysta och skuggade områden.

Temperaturerna på månen kan verkligen sjunka mycket lågt. På de kallaste platserna, där solen aldrig når, kan temperaturerna sjunka till cirka -233 grader Celsius. Detta förekommer i vissa av månens kratrar vid polerna, där solens strålar aldrig når botten.

Men likaså kan även temperaturerna bli riktigt höga, framför allt i de områden som är direkt belysta av solen. Under månens dagtid, vilket varar i ungefär två veckor eftersom månen roterar långsamt, kan temperaturen på ytan stiga till omkring 127 grader Celsius. Vi kanske inte har det så dumt i vårt väderskiftande Sverige ändå? [källa]

Månen flyttar sig längre och längre bort från oss…

Månen rör sig längre bort från jorden varje år och att denna förflyttning är mätbar med hjälp av laserpulser. Mer specifikt rör sig månen ungefär 3.8 centimeter längre bort från jorden varje år.

Detta fenomen upptäcktes genom att skjuta laserpulser mot retroreflektorer som lämnades på månens yta av Apollo-astronauterna. Genom att mäta tiden det tar för laserpulsen att färdas till månen och tillbaka kan forskare beräkna avståndet med en extremt hög noggrannhet.

Men oroa dig inte, i denna takt skulle det ta månen hela 263 år att förflytta sig 1 kilometer bort från jorden. Och eftersom månen redan ligger i genomsnitt 384 400 kilometer från oss, skulle en kilometer extra inte vara jordens undergång. [källa]

Månen flyttar sig längre och längre bort från oss…

Förr trodde man att månen tidigare har haft ett magnetfält – vilket har visat sig att antagligen vara fel…

Jorden har som bekant ett magnetfält som skyddar planeten från solvindar och strålning från rymden. Magnetfältet spelar en avgörande roll för att skydda jordens atmosfär och livet på planeten.

Tidigare trodde geofysiker att även månen en gång hade haft ett starkt magnetfält, liknande jordens, baserat på analyser av månprover som togs med under Apollo-uppdragen. Dessa prover visade magnetiska egenskaper som indikerade närvaron av ett magnetfält för ungefär 4 till 2 miljarder år sedan.

Emellertid har dock senare forskning och undersökningar visat att dessa magnetiska egenskaper i månproverna sannolikt är resultatet av magnetisering från påverkan av meteoritnedslag. Den nuvarande konsensusen är att månen inte längre har ett betydande magnetfält som skyddar den från solvindar och strålning, och att dess tidigare magnetiska aktivitet var av begränsad omfattning och varaktighet. [källa]

Månen var en gång i tiden även vulkaniskt aktiv…

Som tidigare nämnt är månen inte bara en kall plats, och för ungefär fyra miljarder år sedan var den en hetbädd för vulkanisk aktivitet. Under den tiden, djupt under den torra steniga ytan, liknade månen jorden med olika lager som sträckte sig från skorpan till manteln och, i centrum, en kärna. Vid kärnan kan temperaturen nå över 2500 grader, tillräckligt för att producera flytande järn. Detta flytande material, lava, flöt upp på ytan och täckte månens ojämna textur med värme.

Forskare trodde att det inte hade funnits någon aktiv vulkanism på månen under cirka tre miljarder år, vilket delvis förklarar varför alla kratrar är så mycket mer synliga. Men ny forskning har korrigerat detta och funnit bevis för utbrott för cirka 50 miljoner år sedan. Även om det låter som en lång tid tillbaka i historien, är det bara en liten fraktion av universums historia. Detta inträffade nära tiden då dinosaurierna dog ut och däggdjur tog över, vilket så småningom ledde till människan. [källa]

Visst tusan finns det vatten på månen! Men sannolikt kommer vattnet från början från jorden…

Under århundraden har experter förutspått att det finns vatten på månen, men det var inte förrän högteknologisk utrustning som användes av den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-1 bekräftade det. Genom användning av infraröd ljusanalys upptäcktes is djupt inne i de polära kratrarna på månen. Senare utforskning hittade vatten även i andra delar. Vissa regioner är alltid i skugga på grund av stora kratrar, vilket fungerar som ”kallfällor” och når som tidigare nämnt kolossalt kalla temperaturer (-233 grader Celsius).

På en mindre skala finns vatten i mikro-”kallfällor”, som täcker cirka 40 000 kvadratkilometer av månens yta. De extrema förhållandena förklarar varför det inte finns mycket vatten på månen – cirka 100 gånger mindre än vad som finns i Saharaöknen. Hur hamnade det där? Detta är fortfarande föremål för debatt, men många forskare tror att det kan ha kommit från jorden under månens bildande. [källa]

Visst tusan finns det vatten på månen! Men sannolikt kommer vattnet från början från jorden…

Vad vore intressant fakta om månen utan att nämna något om en månbas…?

Det har gått nästan 60 år sedan människor först landade på månen. Men i framtiden kan denna resa bli mycket vanligare. NASA planerar att bygga ett basläger med Artemis-missionerna. Projektet syftar till att skapa en grund för att utforska rymden ytterligare genom att sätta upp teleskop och utrustning.

Det första lägret kommer att sättas upp vid månens sydpol för att möjliggöra maximal mängd solljus för solenergi och för att tillgå fruset vatten. Strukturerna kommer att behöva vara lätta och en idé är att använda en 3D-skrivare på månen med måndamm som primärt material. [källa]

När vi fick se månens baksida för första gången var det som en chock…

Ända sedan människor började titta upp på månen har de flesta trott att den var så gott som likadan på alla sidor, eftersom vi alltid ser samma sida från jorden. Det var därför en chock när den sovjetiska Luna 3 fotograferade baksidan för första gången 1959.

Fotografierna avslöjade dramatiska skillnader från vad vi ser på framsidan. Medan framsidan har mörka, släta fläckar där lava en gång flödade, täcks baksidan av många mindre kratrar. En anledning kan vara en gigantisk kollision för en miljard år sedan vid månens sydpol. Detta kan ha utlöst vulkanisk aktivitetena sidan men inte på den andra.

På bilden nedanför ser du hur månens fram- och baksida ser ut. Bilden till vänster visar hur vi ser månen från jorden och bilden till höger visar dess ”baksida”. [källa]

På bilden nedanför ser du hur månens framsida och baksida ser ut. Bilden till vänster visar hur vi ser månen från jorden och bilden till höger visar dess "baksida".

Hur uppstod månen och vad är den gjord av…?

När det gäller ursprungsberättelser har månen en ganska bra. Vår planet och månen bildades när damm och stenar som kretsade kring en ung stjärna långsamt klumpade ihop sig under miljontals år. Sedan började dessa större objekt, som var ungefär storleken på Mars, att kollidera med varandra, tills en kollision mellan en av dessa och en ung jord skapade månen.

Denna teori styrktes av de hundratals kilon material som togs tillbaka av Apollo-astronauterna. Analysen visade att månen och jorden består av liknande komponenter, vilket stärker idén att deras ursprung är relaterade.

Främst består månen av silikatbergarter, vilket är en typ av bergarter som innehåller silikatmineraler som feldspar, pyroxen och olivin. Dess yta är täckt av ett lager av regolit, vilket är en blandning av fina partiklar av sten, stoft och fragment av månens berggrund. Regolit bildas genom meteoritnedslag och andra processer som slipar ner månens yta över tid.

Dessutom innehåller månen mindre mängder metaller som järn och magnesium, och vissa områden på månen innehåller is. [källa]

Det är månen som ansvarar för tidvattnet här på jorden…

Den gravitationella attraktionen från vår planet håller månen i omloppsbana, men samtidigt har månen en enorm effekt här på jorden. En av de mest märkbara effekterna är i våra hav, som månen drar mot sig.

Detta skapar högvatten där månen är närmast jorden och lågvatten på den sida som är längst bort. Det finns två tillfällen varje månad när ”springflod” uppstår, vilket är när jorden, månen och solen alla är i linje. [källa]


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win