Lakrits är en massa som framställs ur lakritsrot. Lakritsrot innehåller glykosiden glycyrrhizin, dess viktigaste ingrediens, och har en söt smak. Produkter med lakritssmak kan även innehålla anis som ersättare eller smakförstärkare. I godissammanhang kallas lakrits ibland sötlakrits. Detta för att särskilja smaken från saltlakrits som innehåller det konstgjorda saltet salmiak. I Europa produceras lakritsen främst i Spanien, Italien och Turkiet. Men det finns inget land i världen som är så glada i lakritsgodis som just vi här i Sverige! Därav bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om just denna mörkfärgade godsak!
50 gånger sötare än socker…
Svart lakrits är 50 gånger sötare än vanligt socker och har fått sitt botaniska namn från det grekiska ordet, som betyder ”söt rot”.
16 gånger runt jorden – varje dag…
Varje dag tillverkas det över 30 000 ton av det populära lakritsgodiset Red Vines (se bild nedanför). Lägger du ut alla på rad kan du med andra ord nå runt jorden hela 16 gånger – varje dag!
Innehåller det fett eller inte…?
Det diskuteras ofta om lakrits innehåller fett eller inte. I själva verket innehåller en lakritsgodis ofantligt lite fett, men äter du väldigt många godisbitar kommer din kropp att ta in mer kalorier än vad den klarar av att göra av med, vilket i slutändan resulterar i att det omvandlas till fett.
Grönt lakrits-te bra mot insomnia…
En annan myt är att grönt lakrits-te håller dig vaken bättre än allt annat te. Men grönt lakrits-te håller dig inte vaken bättre än något annat te – snarare tvärtom. Koffeinet i teet gör att du blir piggare, men lakritsen i teet gör däremot att du istället blir mer sömnig. Ska du hålla dig vaken kan något annat te vara att rekommendera. Däremot har studier visat att grönt lakrits-te kan vara bra för de som lider av insomnia.
Rena rama medicinen…
Lakrits har ofta används som grund i många företags marknadsföring, bland annat ska det vara bra mot premenstruella besvär, klimakteriet, trötthet, andningsstöd och minskning av värk, smärta och feber. Likaså har också hudvårdsföretag använt det i sin marknadsföring om att det ska vara bra för hyn. Huruvida om lakritsen faktiskt har någon påverkan på hyn eller inte var oklart fram till år 2003, då en israelisk studie påvisade att ämnet faktiskt kan hämma pigmentering. Så med andra ord; om du hittar någon lakritshudkräm i din butik, ha då i åtanke att det faktiskt gör skillnad för din hy!
Kan möjligtvis dämpa hunger…
Huruvida ämnet minskar din hunger eller inte är något för den enskilde individen att avgöra, eftersom definitiva forskningar om ämnet är inte tillgängligt. Men lakrits-te har ofta kallats för en aptitnedsättare. Kanske beror detta på vätskan i te och den naturliga ickenäringsrika sötman i lakritsen. Nyligen genomfördes studier om de negativa effekterna av icke-näringshaltiga sötningsmedel på aptiten. Denna forskning har dock varit resultatlös.
Ingen vet riktigt hur det påverkar blodsockret…
Medicinska källor varierar på huruvida lakritsrot höjer blodsockret. University of Maryland Medical Center konstaterar att det kan interagera med insulin eller läkemedel för diabetes, vilket leder till en förändring i blodsockernivåerna. Följaktligen råder det människor som har diabetes att undvika lakrits. Men en annan rapport från tyska Max Planck Lab från år 2012 meddelade att de har upptäckt att ämnet amorfrutins, som finns i lakrits, faktiskt minskar blodsockret. Upptäckten ska ha skett i samband med djurförsök. Med andra ord; frågan om huruvida ämnet påverkar blodsockernivåerna kvarstår, och ingen vet riktigt säkert.
Fettförbrännande…
Många hävdar att lakrits är bra för den som vill gå ner i vikt. Och ja, till viss del stämmer det också. Kosttillskott innehållande lakritsrot har visat påverkan för att minska kroppsfettet, enligt amerikanska University of Maryland Medical Center. Rapporten gick ut på på att 15 personer konsumerade 3,5 gram lakrits per dag under två månaders tid. Även om de förlorade fett, fick de istället samma vikt av vatten i kroppen. Universitetet noterade positiva resultat för fettförbränning i två andra studier med mänskliga deltagare, men tillägger att långvarig användning av lakrits som en diet kan vara riskabelt.
Älskades av Napoleon…
Napoleon Bonaparte var stort fan av lakrits. Men tyvärr, på grund av intensivt tuggande av lakrits, blev också hans tänder svarta. Mindre charmigt kanske.
Populärt i forna Egypten…
Redan under egypternas tid var lakrits oerhört populärt. Bland annat begravdes den kända farao Tutankhamun med stora mängder av ämnet.