Lakrits är en massa som framställs ur lakritsrot. Lakritsrot innehåller glykosiden glycyrrhizin, dess viktigaste ingrediens, och har en söt smak. Produkter med lakritssmak kan även innehålla anis som ersättare eller smakförstärkare. I godissammanhang kallas lakrits ibland sötlakrits. Detta för att särskilja smaken från saltlakrits som innehåller det konstgjorda saltet salmiak. I Europa produceras lakritsen främst i Spanien, Italien och Turkiet. Men det finns inget land i världen som är så glada i lakritsgodis som vi i Sverige! Därav bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om just denna mörkfärgade godsak!

50 gånger sötare än socker…

Svart lakrits är 50 gånger sötare än socker och har fått sitt botaniska namn från det grekiska ordet som betyder ”söt rot”.

16 gånger runt jorden – varje dag…

Varje dag tillverkas det över 30 000 ton av det populära lakritsgodiset Red Vines (se bild nedanför). Lägger du ut alla på rad kan du med andra ord nå runt jorden hela 16 gånger – varje dag!

Innehåller det fett eller inte…?

Det diskuteras ofta om lakrits innehåller fett eller inte. I själva verket innehåller en lakritsgodis ofantligt lite fett, men äter du väldigt många godisbitar kommer din kropp att ta in mer kalorier än vad den klarar av att göra av med, vilket i slutändan resulterar i att det omvandlas till fett.

Grönt lakrits-te bra mot insomnia…

En annan myt är att grönt lakrits-te håller dig vaken bättre än allt annat te. Men grönt lakrits-te håller dig inte vaken bättre än något annat te – snarare tvärtom. Koffeinet i teet gör att du blir piggare, men lakritsen i teet gör däremot att du istället blir mer sömnig. Ska du hålla dig vaken kan något annat te vara att rekommendera. Däremot har studier visat att grönt lakrits-te kan vara bra för de som lider av insomnia

Rena rama medicinen…

Lakrits har ofta används som grund i många företags marknadsföring, bland annat ska det vara bra mot premenstruella besvär, klimakteriet, trötthet, andningsstöd och minskning av värk, smärta och feber. Likaså har också hudvårdsföretag använt det i sin marknadsföring om att det ska vara bra för hyn. Huruvida om lakritsen faktiskt har någon påverkan på hyn eller inte var oklart fram till år 2003, då en israelisk studie påvisade att ämnet faktiskt kan hämma pigmentering. Så med andra ord; om du hittar någon lakritshudkräm i din butik, ha då i åtanke att det faktiskt gör skillnad för din hy!

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

Vem kan motstå en rykande het, ostmättad pizza med knaprig botten och en symfoni av smaker? Pizza är inte bara en maträtt; det är en global ikon som har erövrat smaklökarna världen över. Men visste du att bortom den utsökta smaken och den oemotståndliga osten finns en...

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...